Да ли је обавезно чланство у ПКС уставно?

Од 1. јануара све фирме и предузетници из евиденције Агенције за привредне регистре аутоматски су чланови Привредне коморе Србије и у обавезни су да плаћају чланарину. Међутим, има привредника који тврде да је противуставно то што су законом приморани да буду чланови коморе. С друге стране, у комори истичу да ће сада лакше моћи да представљају привреду пред државом и на тржишту.

Не по сопственом избору, већ по сили закона, тако се од ове године постаје члан Привредне коморе Србије. Они који то не желе сматрају да је такво решење неуставно, као и да комора не заступа интересе привреде. Зато, кажу, неће плаћати чланарину.

"Никад Привредна комора ниједном речју није се супротставила новим захватањима из привреде, поготово не Влади која јој је омогућила преношењем институционалних овлашћења огромне приходе, па зашто би се она супростављала неком ко јој даје све, привредници би плаћали оно као и сваки разуман човек од чега имају корист", каже Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа.

Да је, рецимо, наш саговорник раније био члан Привредне коморе, можда би могао да утиче на то да се одредба о обавезном чланству избрише из тадашњег предлога закона јер се чланови коморе питају о прописима који се односе на њих, кажу у Привредној комори Србије. Истичу и да привредницима помажу у пословању, да изађу на страна тржишта, наступе на сајмовима, успоставе контакте.

"Можемо да кажемо да радимо објективно и стручно само ако репрезентујемо привреду у целини. Закон јесте практично потпуно у складу са таквим законским решењима која се примењују рецимо у Немачкој, Аустрији, уз неке наше спрецифичности које су практично специфичности наше привреде, наше економије"; наводи Михаило Весовић из Привредне коморе Србије.

Али није у складу са највишим правним актом Србије, убеђени су они који су поднели иницијативу Уставном суду да оцени уставност спорне одредбе Закона о привредним коморама.

"Обавезно чланство није у складу са Уставом због тога што је нашим Уставом прописано да свако има право да остане изван сваког удруживања и то је разлика у односу на системе који познају обавезно чланство попут Немачке, Аустрије, Француске", каже Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости.

Било да су нови или стари чланови Привредне коморе Србије, највећи део њих ове године ослобођен је плаћања чланарине, што не значи да већ следеће неће добити признаницу или да садашња висина чланарине неће претрпети промене. Чланарина за оне који су у обавези да је плате креће се од 3.600 динара до 2,2 милиона динара годишње. Ко буде избегавао да плати, могао би да буде санкционисан.

"Скупштина Привредне коморе Србије ће формирати комисију која ће бити састављена од привредника и они ће донети одлуку на који начин ће третирати оне чланове који не испуњавају своју чланску обавезу", каже Михаило Весовић.

У међувремену, чека се одговор Уставног суда. Док Уставни суд не одлучи да ли је обавезно чланство у Привредној комори Србије уставно, Удружење за заштиту уставности и законитости предлаже да тај суд привременом мером забрани комори да наплаћује чланарину.

Остали аутори: Тамара Танкосић
број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 23. феб 2018, 15:31) - Miroslav Stojiljkovic [нерегистровани]

protest zbog prinudnog clanstva u PKS

Zasto me neko primorava da placam clanarinu PKS, ne vidim svrhu njihovog postojanja osim da im treba novac za velike plate za nerad
podrzavam inicijativu pred ustavnim sudom i pridruzujem se inicijativi za proveru ustavnosti donete odluke o clanstvu
nemam nameru da placam clanarinu

(понедељак, 16. јан 2017, 11:03) - Nezaštićeni privrednik [нерегистровани]

Pitanje

Da li novac traži ona ista komora koja godinama unazad toleriše i podržava promene fiskalne politike u toku kalendarske/fiskalne godine? Da li je to ona ista komora koja služi isključivo za promociju podobnih kadrova?

(четвртак, 12. јан 2017, 23:33) - anonymous [нерегистровани]

A zasto je obavezno?

Da bi samo placali clanarinu i drzaki PK u zivotu.

(четвртак, 12. јан 2017, 14:50) - Sasa M. [нерегистровани]

Komora i privreda.

NE sme da bude obavezno članstvo! Potpuna transparentnost SVIH troškova svih komora u Srbiji! Sve ostalo je korupcija!

(четвртак, 12. јан 2017, 11:28) - Inžinjer [нерегистровани]

A obavezno članstvo u drugim komorama

Isto tako mogu da postavim pitanje šta je sa članstvom u drugim komorama. Na primer u slučaju inžinjerske komore IKS. Zakonom je predviđeno da bi se dobila licenca inžinjer mora da bude član IKS, gde takođe mora da plati članarinu i debelo da plati licencu ako ne nemože da radi. I to je takođe protivustavno, Logično je da država, kao nekad izdaje licence i dozvole za rad, a ne kako da kažem udruženje građana. Svojim iskustvom i znanjem koje pokazujem pred komisijom, državnom, dobijam licencu. Plaćaš neku licencu koju neznaš zašto, kao neko osiguranje i čuda ustvari samo ucene određenih ljudi koji rade, ustvari ne rade, u komorama i koji primaju ogromne plate.