Вучић и Фаднавис о јачању сарадње у пољопривреди

Премијер Србије Александар Вучић састао се у Мумбају са главним министром државе Махарастра Девендром Фаднависом, са којим је разговарао о бољој сарадњи у области пољопривреде, прераде семена и другим технологијама за прераду хране, али и привлачењу већег броја индијских инвеститора у Србију, као и формирању заједничких тимова који би на томе радили.

Тема разговора биле су и заједничке компаније у сектору информационих технологија.

Премијер је, како је саопштено, истакао да би било веома важно радити на узајамној промоцији Србије и Индије, као туристичких дестинација, саопштено је из кабинета.

"Ово ће бити нови замах у нашој сарадњи, нарочито у области пољопривреде", рекао је главни министар Фаднавис и нагласио да је извоз пољопривредних производа из Србије у Индију велика могућност за српске компаније.

Вучић и Фаднавис договорили су формирање заједничких тимова, који ће истражити све могућности сарадње Србије и Махарастре, десете најмногољудније државе на свету.

Премијер је, такође, позвао главног министра Фаднависа да са делегацијом индијских привредника посети Србију.

Вучић је након разговора рекао да је привреда индијске државе Махарастра заинтересована за привредну сарадњу са Србијом.

Пренео је да је разговарао о успостављању сарадње, додајући да смо ми за њих непознато тло, као и они за нас, јер се до сада нисмо појављивали овде, а ни они у Србији.

Наводећи да Махарастра има између 112 и 120 милиона становника, приметио је да би она, да је самостална држава, била десета највећа земља у свету.

Према његовим речима договорено је да се размене делегације које би проучиле које су могуће области сарадње, разговарало се о туризму, пољопривреди и ИТ сектору, а највеће индустријалце тог дела Индије, додао је премијер, а који желе да улажу и у нашу земљу, покушаће да "приволи да инвестирају свој велики новац".

"Они имају много новца и траже начине да прошире своје пословање. Послаће своју делегацију у Србију, а посебно су заинтересовани за пољопривреду", рекао је Вучић додајући да су заинтересовани за сарадњу са нашим институтима, за трансфер знања, као и да постоји могућност извоза семена и многих других ствари.

Напоменуо је и да је главни министар веома млад, да има 44 године, што значи изузетно млад функционер за индијске појмове, те да пред собом има велику будућост.

"Он ће, пошто је изузетно успешан, вероватно бити премијер Индије, што је веома важно за нас и нашу земљу. Успостављамо контакте и отварамо врата једном великом тржишту и Србију за долазак њихових инвеститора", нагласио је Вучић.

Такође, казао је да је велика част за нашу земљу, што ће сутра отворити Мумбајску берзу, јер су је до сада велики лидери отварали и затварали.

"Прошле године био је шеик Мухамед који има размену од 60 милијарди долара са Индијом, а ми са 130 милиона долара добијамо такву велику привлегију, што је велика част", закључио је Вучић.

С индијским привредницима о условима за сарадњу

Вучић је у Мумбају информисао представнике индијских компанија заинтересованих за улагања у Србију да је пословна клима у нашој земљи значајно боља и да је подршка владе за отварање нових радних места наишла на велико интересовање неких од највећих европских компанија.

Директор "Pinnacle industries" Судир Мехта рекао је да су односи две земље добри, али да је потребно појачати економску сарадњу.

Како је навео, од 2013. до 2015. године скоро двоструко је увећана трговинска размена између Индије и Србије, али то је недовољно с обзиром на могућности две земље.

Он је нагласио да су индијски инвеститори заинтересовани за јачање економске сарадње и то нарочито у области инфраструктуре, обновљиве енергије, информационих технологија, пољопривреде, банкарства и туризма, као и научно-техничке и области текстилне индустрије.

Премијер Вучић је обавестио индијске привреднике о економским реформама које је српска влада спровела у последње две године, као и о пакету економских мера за подршку страним инвеститорима.

Он је нагласио да је пословна клима у Србији значајно боља и да је подршка Владе за отварање нових радних места наишла на велико интересовање неких од највећих европских компанија.

Премијер је истакао да због уговора о слободној трговини са земљама ЕУ, ЦЕФТА, Турском, САД, као и земљама Царинске уније Русије, Белорусије и Казахстана, Србија данас представља веома интересантну дестинацију за директне стране инвестиције са највећим потенцијалним тржиштем.

Индијски привредници сматрају да је Србија, поред добре инвестиционе климе, и локацијски веома занимљива за њихове инвеститоре због могућности да за кратко време своју робу доставе до европског и руског тржишта.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво