Вучић: "Икеа" развојни пројекат, запослиће 300 људи

"Икеа" је развојни пројекат не само за Београд, Младеновац и Сопот већ и за Смедерево, Смедеревску Паланку, Пожаревац, све до Велике Плане, рекао је премијер Александар Вучић и обећао да ће бити још инвестиција у том региону.

Премијер Александар Вучић је са регионалним директором за развој "Икее" у југоисточној Европи Владиславом Лалићем обишао радове на изградњи прве робне куће у Бубањ потоку, која би требало да буде отворена до лета 2017. 

"Икеа" у Србији тренутно запошљава 50 људи, у јануару и фебруару ће расписати конкурс за још 250, а у тој компанији кажу да се на претходном конкурсу пријавило више хиљада људи.

Вучић је рекао и да је "Икеа" заинтересована да купи још неке погоне у Србији, али да о томе не може сада да говори.

"Хоће да уђу у, за нас, један важан погон једне српске компаније и о томе разговарају са Владом Србије. Били бисмо срећни да се то успешно оконча", рекао је Вучић.

Председник Владе наглашава да је "Икеа" развојни пројекат не само за Београд, Младеновац и Сопот, већ и за Смедерево, Смедеревску Паланку, Пожаревац и све до Велике Плане. Најављује још инвестиција у том реону, а посао државе је, каже, да изгради обилазницу око Београда која ће омогућити да тај део престонице постане права привредна зона.

"Када завршимо Коридор 10 и источни крак, рачунајте двоструко више аутомобила турских, буграских и свих других него данас, тако да верујем да ће 'Икеа' имати и добар промет и добар посао и да ће ти људи који раде у 'Икеи' да буду задовољни", рекао је Вучић.

Премијер је честитао радницима ангажованим на изградњи прве "Икеине" робне куће код Бубањ потока, а прича о "Икеи" је, како је приметио, прича о нашем неуспеху, али и неодустајању и коначном успеху.

"Прича о 'Икеи' је прича која говори да каснимо 25 година за земљама источне Европе, али, кад смо одлучили да се понашамо одговорније, показало се да можемо полако али сигурно све остале да сустигнемо", поручио је Вучић.

Када је у априлу полаган камен темељац, председник Владе најавио је да ће прво купити оклагију и даску за сечење, јер су то српски производи. У току су, како је нагласио, преговори, да се још српских производа нађе у робној кући Икее.

Прва робна кућа компаније "Икеа" у Србији требало би да буде отворена до лета 2017, што потврђује и регионални директор за развој те компаније у југоисточној Европи Владислав Лалић, наводећи да радови напредују две недеље брже од плана, те да се отварање може очекивати средином године, већ у јуну.

Истичући добру сарадњу с Владом Србије и Градом Београдом, Лалић је новинарима након обиласка радова с премијером поновио да се очекује да објекат робне куће и припадајућа инфраструктура буду завршени до краја маја, након чега ће уследити и отварање, додајући да је у току и измештање наплатне рампе Бубањ поток.

"Радовима на припадајућој инфраструктури, измештању наплатне рампе Бубањ поток, финализација крака водовода Макиш-Младеновац, допринеће да Икеина робна кућа функционише без сметњи, као и побољшању квалитета живота грађана у овом делу Београда", навео је Лалић.

"Тече и ангажовање нових колега. Комплетирамо будући тим робне куће, запослили смо већ преко 50 колега, а расписујемо конкурс током јануара и фебруара за нових 250 радника", додао је Лалић.

Како је рекао, робна кућа ће бити изграђена по најсавременијим стандардима одрживог развоја, а користиће се одређена искуства у градњи први пут у овом делу Европе.

Иначе, упитан с којим добављачима "Икеа" сарађује за сада, Лалић је рекао да користе једног добављача из Србије, фирмом из Ћуприје, али да су отворени за разговоре са свим српским фирмама које желе да са њима сарађују. 

Камен темељац за изградњу прве робне куће шведског произвођача намештаја положен је у априлу ове године поред ауто-пута Београд–Ниш, у присуству премијера Вучића и генералног директора компаније "Икеа" за југоисточну Европу Стефана Вановербека, када су и званично почели радови.

"Икеа" ће се простирати на око 35.300 метара квадратних. Укупна површина купљеног земљишта је 31 хектар.

Прва фаза пројекта изградње робне куће вредна је 70 милиона евра и биће запослено 300 људи.

"Икеа" је у Бубањ потоку купила више земље него што је неопходно за изградњу прве робне куће, па се планира и додатна инвестиција од 70 до 80 милиона евра, где би се градио тржни центар до робне куће.

Како је планирано, у првој фази робна кућа ће заузимати 12 хектара, док ће у другој бити развијен остатак парцеле, на којем ће бити изграђен други комерцијални садржај.

Градилиште се налази на око 15 километара од центра Београда, а рампа Бубањ поток ће бити измештена због обилазнице око Београда и приводи се крају изградња нове наплатне рампе у Врчину.

У првој робној кући ће на располагању бити потпуни асортиман од 9.500 производа за опремање дома по приступачним ценама, затим ресторан са 550 места, дућан шведске хране, Бистро, "Икеа" за децу и играоница и паркинг са око 1.375 места.

"Икеа" има више од 1.000 добављача и сарађиваће са већим бројем произвођача из Србије.

Тренутно сарађује са фирмом из Ћуприје која прави оклагије и кухињске даске, за шта је премијер својевремено рекао да ће њихове производе купити чим се "Икеа" отвори.

Када је реч о запошљавању, у тој компанији у Србији ради 50 људи, а у 2017. је најављено запошљавање још 250.

"Икеа" планира да у региону има мрежу од 13 робних кућа до 2025. године.

Тако ће у наредне три године отворити три робне куће, у Београду, Љубљани и Букурешту.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво