Електронске дозволе пример сузбијања корупције и сиве економије

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да су електронске грађевинске дозволе, које су уведене од 1. јануара 2016. најбољи пример како се могу смањити корупција и сива економија.

Зорана Михајловић је на конференцији "Излаз из сиве економије", у организацији Америчке привредне коморе и НАЛЕД-а, а под покровитељством Владе Србије, рекла да је по питању грађевинских дозвола било доста опструкције, али да је министарство показало да Србија може да направи помаке у тој области.

"Револуционаран корак је било увођење електронске грађевине дозволе", оценила је Михајловићева.

Министарка је рекла да је из сличних разлога донет и Закон о озакоњењу бесправно саграђених објеката, који би, поручила је, требало локалне самоуправе брже да спроводе.

Додала је да министарство планира наредне године да реформише катастар и да ће зато бити донет нови Закон о поступању катастра.

Михајловићева је рекла да ћемо захваљујући томе напредовати на Дуинг бизнис листи Светске банке и да је план да најкасније до 2020. уђемо у првих 15 до 20 земаља.

"На следећој седници владе требало би да буде усвојен акциони план за побољшање позиције Србије на листи СБ, за сваки ресор", рекла је министарка.

Како каже, циљ је да катастар постане институција са најбржом услугом за привреду и грађане.

Подсетила је да је то министарство увело и црне и беле листе грађевинских предузећа, пошто је било око 15 одсто фирми које нису имале ниједног запосленог, а радиле су као подизвођачи.

Говорећи о сивој зони у друмском путничком саобраћају, Михајловићева је рекла да је његов обим на годишњем нивоу око 100 милиона евра, као и да га министарство стално смањује разним активностима.

"Направили смо нове законе о превозу робе и путника и кренули да се боримо са тим", навела је Михајловићева.

Када је реч о међународним дозволама, министарка је рекла да ту више не постоји дискреционо право министра нити владе, да има довољно дозвола за превознике, као и да је тај процес издавања сада потпуно транспарентан.

У водном саобраћају, како је навела, годишње се у унутрашњој пловидби превезе око 10 милиона тона робе, од чега четири милиона тона у сивој зони.

"Смањили смо и ту доста сиву економију, али још треба радити на томе", навела је Михајловићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се