Ускоро промет меса, млека и њихових прерађивина са Косовом

Ветеринарски сертификати за месо и млеко и њихове прерађевине почеће да се примењују од 15. фебруара, што ће омогућити промет те робе на косовском тржишту, изјавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, који је најавио и отварање канцеларија ПКС у Бујановцу и Прешеву.

Чадеж је то рекао после скупа у Бујановцу на којем је учествовало око 50 привредника из општина на југу Србије, као и представници 11 компанија са Косова, које је предводио председник косовске Привредне коморе Сафет Грдзалију.

Чадеж је у изјави новинарима најавио да ће примена ветеринарских сертификата од 15. фебруара бити веома важна за привреднике, јер без њих није могућа продаја тих производа на царинску територију Косова, нити са Косова у централни део Србије.

Председник Привредне коморе Србије каже да је за развој привреде овог краја посебно значајан завршетак ауто-пута ка Македонији, као битнан предуслов за успешније пословање на југу Србије.

"Тај пројекат је огромна шанса која ће променити привредну слику Бујановца, Прешева и Медвеђе", истакао је Чадеж и додао и да привредне коморе морају томе ићи у сусрет и тражити нове шансе и могућности, пословне идеје, за цео регион.

Чадеж је рекао да ће из тог разлога Привредна комора Србије отворити канцеларије у Прешеву и Бујановцу, које ће пружити подршку привредницима, омогућити њихово повезивање и размену идеја.

Он је најавио и промоцију привредних потенцијала Бујановца и Прешева у Новом Саду, Крагујевцу и Београду у фебруару, а у јануару и у Приштини.

"Сваки нови посао који данас буде договорен између привредних делегација, допринос је локалном развоју и доноси користи и општинама и грађанима", нагласио је Чадеж.

Председник косовске Привредне коморе каже да је данашњи састанак веома добра прилика за партнерство, дијалог и јачање сарадње.

"Јунаци модерног времена и у Србији и на Косову су они који се баве економијом, обезбеђују нова радна места и економски раст", подвукао је Грдзалију.

Председник косовске Привредне коморе је истакао да Србија има позитивне економске трендове, добре трговинске споразуме, јаку дипломатску економију.

Наводећи да Косово и Србија имају два заједничка непријатеља - низак економски раст и стопу незапослености, Грдзалију је навео да се дијалог две стране мора ојачати кроз економски развој, који би касније допринео и јачању полтиичког и социјалног мира и стабилности и убрзао процес интеграција.

Наводећи да регион мора промовисати идеју "једна регија-једно тржиште", Грдзалију је нагласио да морамо бити прво спремни за економске интеграције и уклањање привредних баријера.

Скупу у Бујановцу присустовало је око 50 привредника са југа Србије и делегација коју је предводио председник косовске Привредне коморе, у којој је било представника 11 компанија.

Они су разменили информације о могућностима сарадње.

Чадеж је са привредницима из Прешева и Бујановца разговарао о производним и извозним плановима, као и о услугама и подршци Привредне коморе Србије развоју привреде.

Важна тема биће и отклањање баријера за успешније пословање предузећа и предузетника и њихово умрежавање са компанијама из региона.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво