Осми економски самит Србије

Осми економски самит Србије, посвећен могућности за бржи развој земље и јачања њене европске перспективе, почео је у хотелу "Хајат". Учествују представници више од 400 домаћих и страних компанија.

Дводневни скуп, под називом "Почетак нове ере за Србију" организује грчка компаија "Цомокос груп интернешнл", а у њеном раду учествују и делегације водећих грчких компанија и привредних групација, као и представници Владе Србије и дипломатског кора.

Отварајући скуп, заменик директора за међународно пословање Еуробанк ЕФГ групе, са седиштем у Атини, Теодор Каракасис рекао је да се Самит одржава "у једном тешком тренутку за цео свет, који је суочен са озбиљном економском кризом".

Он је навео да се "економски шок" осетио у Србији, али и оценио да су Влада Србије и Народна банка Србије недавно предузеле "одличне мере" на заштити штедних улога грађана.

Председник "Цомокос групе" Симеон Цомокос истакао је да је Србија "пуно напредовала у последњих осам година, остварила велики привредни раст и предузела важне кораке у правци тржишне економије".

"Ово је историјски тренутак да Србија крене напред и оствари своје најважније циљеве, а то су приступање ЕУ и бољи живот и стандрад грађана", рекао је Цомокос.

Учесници Самита размотриће кораке које Србија треба да предузме како би до краја 2009. године добила статус кандатата за чланство у ЕУ, повећа стандард и запосленост грађана .

Програмом рада предвићено је да се у поподневном делу учесницима скупа обрати гувернер НБС, Радован Јелашић. Meђу учесницима су и заменик министра иностраних послова Грчке Петрос Дукас и градоначелник Београда Драган Ђилас.

Економски самит Србије први пут је одржан 2000. године, после демократских промена у земљи, са циљем да се успостави сарадња Владе Србије са међународним инстиитуцијама и представницима страних компанија.

Циљ владе да Србију што више приближи ЕУ

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је је циљ ове владе да Србију што више приближи Европској унији, истовремено негујући добре односе са традиционалним пријатељима као што је Русија.

Дачић је на Осмом економском самиту Републике Србије рекао да је један од основних задатака МУП-а испуњавање свих услова "из мапе пута" Србије ка ЕУ.

Дачић је казао да Србија мора да буде сигурно место за све који желе да у њу улажу, а не сме да буде склониште за организовани криминал, прање новца и друге недозвољене радње.

Министар је истакао да ће у будућности један од безбедносних изазова бити "Коридор 10", тако да се размишља о формирању посебног департмана за безбедност тог путног правца.

Дачић је изразио наду да за Србију долази "нова ера" у којој ће све политичке поруке из предизборних кампања бити "финализиране бољим животом за све грађане", а тога нема без економског развоја.

Страни инвеститори задовољни

Заменик председника Немачког привредног удружења у Србији Бојан Предојевић је представио резултате истраживања према коме су компаније из Немачке веома задовољне пословањем у нашој земљи, као и добити коју у њој остварују.

Предојевић је нагласио да је Немачка, као главни светски извозник, први трговински партнер Србије, са којом је прошле године остварила робну размену од готово 2,3 милијарде евра.

Први потпредседник Америчке привредне коморе у Србији и директор ДИН - "Филип Морис" Скип Борнхитер је учесницима самита предочио да је то највеће привредно удружење у Србији.

Борнхитер је истакао да Комора има 180 чланица, међународних и домаћих компанија, активних у више од 20 области, које запошљавају више од 60.000 људи у Србији, и укупно су до сада инвестирале у нашој земљи више од 6 милијарди долара.

"Србија има велике потенцијале, али морамо признати да је глобална криза и овде, при чему је њене последице Србија, за сада, избегла захваљујући строгим финансијским прописима", нагласио је Борнхитер, указујући да Србија и даље мора да предузима снажне реформске кораке.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи