Кекић: Реализација економских планова зависи од дешавања у свету

Диркетор за Европу британског часописа "Економист" Лаза Кекић рекао је за РТС да је фискална ситуација под контролом, што је преседан за Србију. Ако би дошло до посустајања стопе раста у свету, Кини или ЕУ, то би се одразило на Србију, без кривице Владе, рекао је Кекић.

Србија је успешно прошла шесту ревизију аранжмана из предострожности, потврдили су Извршни директори ММФ-а. Одлуку да потврди позитивну оцену аранжмана са Србијом директори Фонда пропратили су изјавом у којој наводе да је Србија наставила да остварује добре резултате у спровођењу договореног програма, да јача економију уз унапређење јавних финансија и смањење структурних слабости. 

Да ли ће Србија у 2017. релизовати планове, Лаза Кекић рекао је за РТС да ће то зависити од дешавња у свету.

Што се тиче саме Србије процене прошле године су биле исправне, премијер Вучић је дао оптимистичну прогнозу за ову годину, где је стопа раста била виша од оне коју је прогнозирао ММФ, а испоставило се да је била исправна, рекао је Кекић.

Говорећи о прогнозама економских кретања за наредну годину, Кекић је рекао да је за 2017. прогноза ММФ-а је да ће се стопа раста у Србији мало убрзати на око три одсто, а прогноза Владе је 3,5 одсто, што није нека огромна разлика.

"Ако се остваре те процене, Србија ће се развијати по већој стопи него ЕУ, него земље региона и на неки начин то ће бити успех, али треба напоменути да је то стопа раста са ниске основице", рекао је Кекић.

Ако растете брже од ЕУ, смањује се разлика, што је чиста артиметика, али разлика је огромна да ће требати много година да би се то евентуално сустигло, објашњава Кекић.

Фискална ситуација је под контролом то је преседан за Србију. Ове године ће дефицит бити изузетно мали, 1,5 одсто БДП-а, следеће године би могло да буде слично, чак и у будућнсти може се остварити суфицит, каже Кекић.

"Осим примера Немачке, Аустрије мало која земља у ЕУ би се могла похвалити таквим фисклалним перформансама. Међутим, српска привреда је далеко на нижем нивоу од онога што је била 1989. или 1990. године", истиче Кекић.

Говорећи о незапослености, Кекић каже да је то појава која није само у Србији, већ и у целом свету.

"Може се очекивати да расту лични дохоци и да ће се донекле смањивати стопа незапослности, колико тачано тешко је проценити. Она је изузетно висока, забрињава што је концентрисана, као и у неким другим земљама у региону, на млађе људе, којима радна перспектива није толико светла. Кретања иду у позитивном смеру", каже Кекић.

Говорећи о реалности планова у буџету, Кекић каже да Србија зависи од кретања у свету, јер је мала замља која зваиси првенствено од кретања у ЕУ.

"Велики су ризици, ако би дошло до посустајања стопе раста у свету, Кини, ЕУ то би се одразило на Србију, без кривице Владе. Било би тешко остврити смернице. Али ако се остваре прогнозе за светску привреду, које су благо оптимистичне, онда ми се чини и да основе на којима Влада пројектује буџет нису нереалне", закључио је Кекић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи