Криза уздрмала и Бугарску

Светска финансијска криза је у Бугарској довела до "прегрејане" економије и појачала корупцију. И без финансијске кризе, Бугарска је међу најсиромашнијим земљама региона.

Ефекти светске финансијске кризе нису заобишли ни Бугарску, па је Влада у Софији одлучила да повећа осигурање штедње са 14 на 50 хиљада евра.

Сваки запослени је дужан 800 евра, што је скоро два пута више него у Србији. Стамбене, хипотекарне кредите узело је 130 хиљада грађана. Квадрат стана у Софији кошта од 1.000 до 1.500 евра.

До сада су се наши суседи могли похвалити високим економски растом од седма одсто, захваљујући великим страним инвестицијама, углавном у некретнине и туризам.

"Имаћемо проблема са извозом, јер је за очекивати да ће се на нашем главном тржишту, земљама Европске уније потрошња смањити, па ћемо и ми мање извозити. Биће и мање директних страних инвестиција, јер је очигледно да инвеститори постају опрезнији", рекао је Ивајло Калфин, потпредседник Владе Бугарске.

Бугарски стручњаци указују на још једну негативну последицу финансијске кризе. Много Бугара ради у иностранству, њих око 800 хиљада. Њихове породице углавном живе од новца који они пошаљу, а са текућом кризом повећава се могућност да они остану без посла. То значи да више неће моћи да шаљу новац или ће морати да се врате у Бугарску. 

Бугарска се сврстава међу најсиромашније земље Уније. Просечна зарада у Софији је 325 евра, док у другим, мањим градовима не прелази 257 евра.

Инфлација је прошле године износила 12 процената, што је највише у Европској унији. Са друге стране, незапосленост је смањена и износи седам одсто.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво