Руси граде модерне железнице у Србији

Од 2012. године кредитом од 800 милона долара Русија обнавља инфраструктуру наших железница. Предвиђена је обнова око 120 километра пруге и испорука 27 дизел моторних возова. Због недостатка пројеката и сложености појединих деоница, Руска федерација је рок за коришћење кредита продужила до 2021. године. Ново градилиште од пролећа - деоница између Старе Пазове и Новог Сада.

Успешно је изграђена пруга између Панчева и Беогарда, реконструишу се донице на Коридору 10, а део кредита иде на реконструкцију Барске пруге. Руси граде и двоколосечну 37 километара дугу пругу за брзине до 200 километара на час, између Старе Пазове и Новог Сада.

Пројектанти кажу да ће то бити једна од најмодернијих железничких саобраћајница, која ће на неким местима имати и ограду, тако да ће бити затворена ради безбедности и буке. 

"Како видим, Руси у изградњи користе домаће фирме, било да је то на делу пруге Београд–Панчево, било да је то на Коридору 10. Они једноставно преко 50 одсто ангажују домаће фирме", каже Милутин Игњатовић, директор ЦИП-а.

У  "Инфраструктури железница Србије" кажу да су задовољни сарадњом са руским државним железницама. Све што је изграђено или се гради, ради се по стандардима Европе.

Квалитет и брзина изградње одговарају нашим потребама, јер у железничку инфраструктру ипак није улагано последњих 30 година. За пролеће најављују ново велико руско градилиште између Старе Пазове и Нови Сада.

"Окончањем овога пројекта добија Србија, она постаје значајан чинилац на међународним кородрима железнице између истока и запада, севера и југа. Све то доводи нове инвеститоре", каже Душан Гарибовић, директор "Инфраструктуре железнице".

Највећи допринос руског кредита јесу нови возови, којих има 37, и који су буквално препородили путнички транспорт у Србији. Они имају дизел-моторе и могу да саобраћају пругама које немају електровучу. Комфорни су као возови на европским пругама, што је вратило грађане железничком превозу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи