Вучић: Аеродром "Никола Тесла" један од најбољих у региону

Премијер Александар Вучић посетио је Аеродором "Никола Тесла" у Београду и обишао новоизгађену платформу за одлеђивање и спречавање залеђивања авиона.

Вучић је, у обраћању новинарима, рекао да је раније требало од десет до 25 минута да се одледе авиони, а да изградњом платформе више за тим нема потребе и да се тиме постиже права редовност саобраћаја.

"Београдски аеродром има пет милиона путника и то је добра новост. Постижемо још већу редовност, већу од 90 одсто, чиме спадамо у један од најбољих аеродрома у региону", рекао је Вучић и додао да би било више од пет милиона путника ове године да "Луфтханза" није штрајковала.

Премијер је указао и на чињенцу да је на Аеродрому "Никола Тесла" у изградњи и видиковац, први пут после 40 година, а у који се улаже око милијарду динара.

"Верујем да ће ово бити прелеп део, са најмодернијим шалтерима и тракама, што је важно јер је аеродром прво место с којим се људи сусрећу када дођу у једну земљу", рекао је Вучић. 

Укупна вредност радова на платформи и опреме је око 577 милиона динара, које је Аеродром издвојио из сопствених средстава.

Београдски Аеродром "Никола Тесла" је у новембру забележио, за тај месец, рекордна 331.242 путника, што је за 11 одсто више него у истом месецу прошле године.

Аеродром ће крајем године дочекати више од 4,9 милиона путника.

Вучић је рекао да Влада размишља о давању београдског аеродрома у концесију на 25 година, би донело око 350-400 милиона евра одједном и годишње по десет-једанаест милиона евра. Навео је да још није донета одлука, али да је Влада најближа концесији.

"“Ишли би смо на плаћање унапред за целокупан уговор, као и на годишњу концесиону накнаду. Била би отворена тендерска процедура, и мислим да бисмо могли да добијемо концесију на 25 година"”, рекао је Вучић.

Додао је да се о томе разговара са концесионим саветником компанијом "“Лазард"”.

"“То би значило да годишње имамо око десет-једанаест милиона евра. Плус још унапред плаћање, за које мислим да можемо да добијемо 350-400 милиона евра, што је добро у односу на пре неколико година, када нисмо могли да добијемо ни 100 милиона евра”", рекао је Вучић.

Како је констатовао, то ће бити могуће захваљујући добрим резултатима рада ове владе, управе аеродрома и компаније "Ер Србија".

До почетка наредне летње сезоне требало би да буду завршени радови на Терминалу 1 и путницима ће на располагању бити 33 нових чек-ин шалтера.

Планиран је нови хол за регистрацију путника и нови транспортни систем за опслуживање пртљага.

Након уређења, у функцији ће бити 28 нових чек-ин шалтера и пет уређаја за самосталну регистрацију путника на лет. Планирана вредност инвестиције је више од милијарду динара.

Површина платформе за одлеђивање и спречавање залеђивања авиона износи око 21.000 квадратних метра, од чега је око 16.500 квадрата предвиђено за кретање авиона.

Технолошким решењем је предвиђено истовремено коришћење платформе за два ускотрупна авиона.

Платформа је пројектована да омогући прихват и највећег авиона "ербас А-380", а коловозна конструкција је намењена тешком саобраћајном оптерећењу.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво