Продужен рок за коришћења руског кредита за железницу

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфтраструктуре Зорана Михајловић уручила је амбасадору Русије у Србији Александру Чепурину потписани Протокол о изменама споразума између влада Србије и Русије о одобрењу државног извозног кредита Влади Србије из 2013. године.

Михајловићева је након потписивања рекла да се Протоколом продужава рок расположивости руског кредита за модернизацију српске железнице до краја 2021. године, чиме се омогућава да се сви пројекти финансирани из тог зајма у потпуности реализују.

Министарка је навела да је укупна вредност руског кредита 800 милиона долара, а да је учешће Србије 140 милиона долара.

Михајловићева је указала да је Србија до сада уговорила послове у вредности од 690 милиона долара и да се очекује да ће до краја ове године бити повучено 300 милиона долара.

Према речима министарке, влада се обавезала да ће платити трошкове камата за неповучени део тог новца, али није прецизирала о ком износу је реч.

"Очекујемо да руска страна овај документ потпише ускоро и да можемо да наставимо са радом на пројектима модернизације и реконструкције инфраструктуре" рекла је Михајловићева.

Према речима министарке, највећи део овог кредита је аванс који се тиче пруге Београд - Будимпешта, где је јако захтеван посао тунела из вијадукта који одвлачи највећи део новца.

Михајловићева је најавила да ће вредност нових пројеката у друмском и железничком саобраћају у Србији бити близу четири милијарде евра и позвала руске компаније да учествују у њима.

Генерални директор руских железница Сергеј Павлов рекао је да ће се уложити напори и да ће овај протокол у року од десет дана потписати и руска страна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво