За обнову путева издвојенe 42 милијардe динара

Министарство за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру је за наредну годину добило двоструко више новца него за 2016. – 75,66 милијарди, у односу на претходних 32,78 милијарди динара. Зорана Михајловић за РТС каже да ће то сигурно утицати на већи број пројеката, да ће се радови на Коридору 10 завршити, али и да ће бити покренути нови пројекти и обнова. Истиче да из "Железница Србије" треба да оде 3.000 радника и да ће сви они добити адекватну отпремнину.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорана Михајловић је рекла да су 42 милијарде динара издвојене за рехабилитацију и изградњу железница и ауто-путева.

"Постоје пројекти који се раде, завршили смо 100 километара ауто-пута, рехабилитовали близу 100 километара, следеће што радимо јесте завршавање Коридора 10, имаћемо завршен ауто-пут од Обреновца до Прељине, затим нове пројекте, наставак рехабилтације... Имамо много посла и неопходан је новац, а буџет је показао шта смо донели и шта ћемо наставити да радимо", објашњава Михајловићева.

Истиче да новац који је био издвојен и који се узимао за ауто-путеве, министарство, железницу сада припада ресору саобраћаја.

"Једно је физичка реализација, а друго да ли смо повукли кредите. То су кредити који су узимани у периоду пре 10-15 година, који нису искоришћени. Направили смо план да све од новца искористимо најбрже што можемо. Стављене су 42 милијарде динара, то су пројектни зајмови за рехабилитацију, железницу, ауто-путеве", рекла је Михајловићева.

Каже да је извршење за ову годину 98 одсто и да очекује исте резултате следеће године.

"Не очекујем проблеме. Без инфрастуктуре не можемо да се развијамо", истакла је Михајловићева.

Говорећи о руском кредиту од 800 милиона долара за модернизацију железнице, за који је јуче у Москви продужен рок за отплату до 2021. и за који је прописано да ћемо 2018. платити један одсто провизију на средства која не искористимо до краја наредне године, Михајловићева је рекла да ћемо реконструисати пругу Београд–Будимпешта, али да оно што не буде повучено по уговору мора да се плати.

"Оно што није било повучено по уговору мора да се плати. Кредити нису искоришћени због тога што није било пројеката, све смо покренули, имамо новац и за Ипсилон крак, 10 година се прича о томе. Ми смо све урадили, постоји прошлост која нас кошта толико да каснимо у реализацији кредита", сматра Михајловићева.

Говорећи о 16 милијарди динара које су Буџетом за 2017. предвиђене за "Железнице", министарка истиче да се ту не налазе само субвенције за "Железнице", које су, додаје, ове године за милијарду мање него прошле, и за две и по милијарде мање него претпрошле године.

"Ту се налази и аванс за руски кредит, то нису субвенције за плате него су то делом и инфраструктурни пројекти", каже Михајловићева и додаје да се већ ради на битним инфраструктурним пројектима, попут деонице Стара Пазова – Нови Сад и Жежељевог моста.

У Скупштину је стигао и предлог Закона о становању са спорним чланом 153, којим се онима који користе државне станове омогућава да их и откупе на 20 година без камате. Министарство је тај члан закона повукло, објашњава Михајловићева, јер је неспретно направљен члан.

"Намера је била да се помогне породицама које живе у становима људи који су махом радили у Министарству унутрашњих послова и који су погинули, рањавани су у ратовима или нису способни за рад. То није адекватно решено, очекујем да ћемо разговарати о томе у наредних месец дана", објаснила је Михајловићева.

Говорећи о озакоњењу објеката, истакла је да је то веома важно. Додаје да су неке локалне самоуправе биле споре, а неке брзе у обављању тог посла.

"Укупно 37.000 је озакоњено, имали смо конференцију на којој смо разговарали о томе, у наредне три године би требало да буде готово. У Чачку се, на пример, 83 решења дневно ради, завршиће се у наредне три године", рекла је Михајловићева.

Михајловићева је додала да Србија има одличан пословни амбијент, који се налази у првих 10 у свету и да није заостајала у изградњи километара ауто-пута.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво