ЕБРД емитује прве динарске обвезнице

Европска банка за обнову и развој емитовала је првих 250 обвезница деноминовинах у динарима у вредности од 2,5 милијарди динара, које ће бити искоришћене за одобравање динарских кредита, а гувернер Јоргованка Табаковић оцењује да то показује поверење ЕБРД у оно што је урађено у Србији.

Прве обвезнице ЕБРД-а у српској валути издате су са роком доспећа од три године, односно доспећем 5.децембра 2019. и варијабилном каматом одређеном као тромесечни Белибор плус 0,4 процентна поена годишње, а обрачунавају се и плаћају квартално, речено је на конференцији за новинаре у НБС.

Свака од 250 обвезница биће у деноминованом износу од 10 милиона динара, а продајна цена је 100 одсто износа дефинисане деноминације.

Обвезнице ће бити регистроване у Централном регистру хартија од вредности и укључене на "Prime listing"  Београдске берзе након регистрације.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић казала је на конференцији за новинаре да се ове обвезнице ЕБРД-а емитују под покровитељством Рајфајзен банке , која је како је додала, једна од најугледнијих банака на тржишту Србије.

Она је нагласила да очекује велико интересовање за ове обвезнице које показују поверење ЕБРД-а у све оно што је урађено у Србији, односно поверење које је заслужено оствареном ниском инфлацијом, ниским каматним стопама и релативно стабилним девизним курсом.

"Ово је резултат огромног уложеног труда и знања свих чиниоца у економском и политичком животу Србије.Без политичцке нема ни економске сигурности", казала је Табаковићева додавши да је ово почетак једне добре праксе и да ће динари бити уобичајна валута у којој ће се у будуће разговарати.

Она је навела и да је када је почела прича о динаризацији у Србији кредити у еврима чинили 80 ошто, а да је сада они чине 70 одсто свих кредита.

Директор ЕБРД-а у Србији Данијел Берг казао је да ЕБРД даје значајан допринос јачању тржишта капитала у Србији уз помоћ своје прве емисије динарских обвезница која ће унапредити способност те институције да кредитира српску привреду у локалној валути.

Тиме ће, како је нагласио ЕБРД допринети активностима које имајј за циљ повећање динаризације финансијских система у Србији.

Он је најавио да се очекује са ће у наредном периоду повећа кредитирање у динарима, односно да ће15 до 20 одсто кредитирања ЕБРД-а у Србији бити у динарима, а не у еврима.

"Наш циљ је да искористимо ову емисију да бисмо обезбедили кредитирање реалног сектора укључујући мала и средња предузећа и локалне самоуправе чији су приходи и расходи у динарима.На овај начин ћемо помоћи да се елиминише ризик од промене девизног курса из њихових биланса", нагласио је он

Берг је казао да се воде активни разговори са заинтересованима за ове обвезнице и да се очекује да први новац буде пласиран за два до три месеца.

Директор сектора финансрања у ЕБРД-у Изабел Лаурен казала је да је овај пројекат прекретница за српско тржиште и наставак напора ЕБРД-а да смањи зависност задуживања у страној валути у земљама у којима послује, али и да охрабри задуживање у локалној валути.

Она је навела да је ЕБРД већ одобрио кредите у локалној валути на неколико тржишта и да нигде нису конкуренција држави, која је незамењива, већ да онисамо дају додатне подстицаје за задуживање у локалној валути.

Председник Управног одбора Рајфајзен банке Зоран Петровић казао је да је та банка покровитељи издавања ових обвезница ЕБРД-а а то значи да је преузела ризик да ће их све откупити уколико не буде интересовања инвеститора за њих.

Он је нагласио да ће тренутна ликвидност у домаћој валути толиико значајна и да тржиште које је довољно широко у Србији може све да апсорбује што се издаје у динарима.

Петровић је навео и да је тренутно на један динар понуде кредита у динарима , тражња 1,7 динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се