Договор о новом аранжману с ММФ-ом

Монетарни одбор НБС одлучио да повећа референтну каматну стопу са 15,75 на 17,75 одсто. Базна инфлација 10,6 одсто. Нови аранжман с ММФ-ом. Потпредседник Владе Јован Кркобабић спреман на компромис у динамици раста пензија.

"Србија мора до краја ове недеље да се договори са Мисијом Међународног монетарног фонда о новом аранжману", изјавио је гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић.

Гувернер НБС је упозорио да, због турбуленција на светском финасијском тржишту, Србија мора да склопи "стендбај" аранжман са ММФ-ом, да би заштитила домаћу економију и финансијско тржиште и поновио да од ММФ-а нашој земљи није потребна кредитна, већ саветодавна подршка.

Србији у овом моменту прети да са тренутном фискалаом политиком дође до смањења кредитног рејтинга, који сада износи ББ минус, још скупље задуживање наших предузећа и банака у иностранству и још бурнија дешавања на домаћем девизном тржишту, упозорио је Јелашић.

Јелашић је рекао да нас, како данас тако и у наредној години, очекују знатно већи инфлаторни притисци, а то се може спречити уколико се склопи нови аранжман са ММФ-ом.

Говорећи о повећању референтне каматне стопе, која је у петак, 31. октобра, повећана са 15,75 на 17,75 одсто, Јелашић је објаснио да је то повећање мотивисано потребом да се базна инфлација врати у циљани распон од 3 до 6 одсто, коју би било реално испунити средином наредне године.

Гувернер Јелашић је рекао да се инфлаторна очекивања не смањују и да је базна инфлација у октобру износила 10,6 одсто.

Или пензије, или инвестиције

Према мишљењу делегације Међународног монетарног фонда, уколико дође до планираног повећања пензија (70 одсто просечне зараде), биће неопходно да Влада Србије смањи капиталне инвестиције.

На састанку са потпредседником Владе Србије Јованом Кркобабићем делегација ММФ-а је оценила је да ће буџет Србије за 2009. годину морати да се пројектује по неповољнијим условима и да ће буџетски дефицит бити око 50 милијарди динара.

Шефа делегације ММФ-a  Алберта Јегера је посебно интересовало на који начин би се обезбедила средства за повећање пензија, а да се притом не ремети макроекономска стабилност.

Кркобабић је објаснио да постоји низ механизама за то. Oд смањивања непродуктивне радне снаге у јавном сектору,  па до прекидања токова "сиве економије"и сузбијање корупције, уз  приоритетну наплату доприноса ПИО Фонду и наплату већ постојећих дуговања том фонду.

Кркобабић је истакао да је спреман да се путем компромиса реши проблем, додавши да ће динамика усклађивања пензија са кретањима зарада бити само мало временски померена.

Кркобабић је нагласио да ће балансирана средства за 2009. и 2010. годину, у односу на постигнути ниво расхода закључно са крајем године чинити незнатно повећање и неће негативно утицати на макроекономску стабилност .

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи