Конкуренција на тржишту хране, пића и дувана под лупом

Комисија за заштиту конкуренције ће почетком наредне године анализирати конкуренцију на тржишту малопродаје хране, пића и дувана. Под лупом ће бити сви продајни формати. Такозвана секторска анализа обухватиће и односе између малопродаје и добављача, чији однос и те како утиче на цене. Циљ је утврдити стање конкуренције на тржишту, јер је у међувремену дошло до великих промена у трговини.

Последњих десетак година у Србији је дошло до укрупњавања малопродаје и дистрибуције прехрамбених производа. "Агрокор" је купио "Меркатор", "Универекспорт" "Ангропромет", "Ахолд" је постао већински власник "Делеза", "Аман" преузео "Интерекс", "Вишњица дућане" и седам "Идеиних" продавница. Очекује се да ће "Лидл" током следеће године почети пословање на српском тржишту.

Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије каже да развој тржишта трговине у Србији није био баш у потпуности ефективно, као што је то ишло на другим развијеним тржиштима конкуренције, већ смо имали у неким сегментима и предаторску модернизацију самог тржишта.

Анализираће се и да ли неки добављачи имају бољи третман, да ли поједини своју робу могу да наплате пре других, да ли се посебно плаћа улаз робе у радње, позиција на полицама, па ће бити јасније и шта се, на пример, дешава у индустрији шећера, уља, брашна или дувана.

"Тада ће комисија моћи да утврди да ли евентуално постоје неки доминантни играчи који злоупотребљавају свој положај на тржишту, да ли постоје неки забрањени споразуми директно између конкурената или по вертикали који могу бити у супротности са интересима финалног потрошача – то је да добију добар однос цена, квалитет", каже професор Драган Лончар
са Економског факултета у Београду.

Овако обимне секторске анализе трају од једне до четири године.

"Уколико ми као сектор у току анализе утврдимо неке недостатке, ми ћемо моментално обавестити други сектор у комисији који је задужен да спроводи испитне радње утврђивања повреде конкуренције. Самим тим што ћемо ми можда дуже радити анализу тржишта, не значи да ако уочимо на самом почетку нешто, то неће бити одмах процесуирано", каже Синиша Милошевић из Комисије за заштиту конкуренције.

Везе трговаца и добављача утичу на цене, асортиман и понуду. Европска комисија је у последњих пет година, на пример, урадила више од 50 секторских анализа трговине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи