Велики потенцијали за унапређење сарадње Србије и Грчке

Србија и Грчка имају традиционално добре, пријатељске односе, али потенцијали за привредну сарадњу нису довољно искоришћени, закључено је на Пословном форуму Србија-Грчка.

На скупу у Привредној комори Србије, председник ПКС-а Марко Чадеж казао је да је Грчка међу 10 највећих инвеститора у Србији са улагањима већим од две милијарде евра.

Највећа улагања Грчке, како је прецизирао била су у банкарски сектор, али и у сектор трговине, туризма, хотелијерства, цемента, ИТ технологије, као и металској индустрији.

Чадеж је нагласио да се у последњих десет година укупа робна размена Србије и Грчке кретала од 260 до 390 милиона евра, наглашавајући да је 2013. та размена била максимална, а у 2015. износила 377,7 милиона евра што је три пута мање него размена коју Србија има са осталим земљама у региону.

"Актуелни ниво сарадње две земље је испод наших капацитета и могућности, али и потреба привредника.Са великом пажњом пратимо шта се дешава у Грчкој, јер су наше привреде повезане", нагласио је Чадеж.

Чадеж је додао да очекује да ће тражња на грчком тржишту ојачати не само за сировине већ и за готове производе из Србије и да ће се размена две земље уравнотежити.

Према његовим речима, најзанимљивији сектори у Србији за грчке инвестиције уз агробизнис и енергетика, као и туризам, хотелијерство и некретнине.

Помоћник министра привреде Драган Угрчић казао је да трговинску размену Србије и Грчке карактерише константан раст од 2000. године, и да компаније из Грчке које овде послују запошљавају више од 7.000 људи.

Он је оценио и да би грчке компаније могле да се укључе и у приватизацију преосталих предузећа у Србији.

Државни секретар Министарства трговине,туризма и телекомуникација Стеван Никчевић,рекао је да се процењује да је у првих десет месеци 2016. обим трговине Србије и Грчке био 324,5 милиона евра, док је обим инвестиција у првој половини године процењен на 34,1 милиона евра.

Туристичка размена је била у минусу од 331милион евра, јер су процене да су српски туристи у Грчкој оставили 341 милиона евра, а прилив у Србији од грчких туриста био је 10 милиона евра.

Он је казао да у Србији тренутно послује 80 грчких и мешовитих грчко српских компанија
Заменик министра спољних послова Грчке Јоргос Катругалос казао је да су традиционални пријатељски односи две земље основа за јачање и билатералне сарадње.

Он је навео да постоји простор за унапређење сарадње две земље, у разним секторима,првенствено финансијском, туризму и трговини.

Амбасадор Грчке у Србији Илијас Илијадис казао је да "братски односи Србије и Грчке који су свима познати стварају перспективу за заједничку будућност две земље".

Он је нагласио да данас потписани Протокол о сарадњи између ПКС и Уније Привредних комора Грчке пружа основу за даљи развој сарадње између две земље за шта се залаже и Влада Грчке.

На скупу у ПКС-у присуствује више од 500 приредника из Грчке и Србије из разних области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво