Произвођачи млека траже од државе да настави да их подржава

Асоцијација пољопривредника апеловала је на Владу да продужи трајање царинске заштите (прелевмана) за произвођаче млека, али и да у што скорије време донесе Закон о млеку, како би ту област уредила на квалитетан начин и заштитила фармере од, како се наводи, уцена и штетних уговорних обавеза које диктирају млекаре.

У саопштењу Асоцијација пољопривредника оцењује да је и поред донетих мера штета у млечном говедарству велика и да све више газдинстава одустаје од производње млека, због чега хиљаде крава иде на принудно клање.

"Нажалост, прерађивачи претходних годину и по дана нису искористили прилику да помогну фармерима да подигну конкурентност на виши ниво, већ су нижим ценама још више деморалисали и оне најупорније произвођаче млека. Данас имамо ситуацију да се први пут после дужег времена свака литра млека преузима од произвођача, али и апсурд да млекаре траже од Владе да се укину прелевмани, очито с намером да тек стабилизовано тржиште сировог млека уруше увозом јефтинијег млека", наводи се у саопштењу.

Асоцијација је додала да држава кроз подстицајне мере мора почети и да мења расну структуру говеда, преусмеравајући се ка сименталској раси која задовољава критеријуме за млеком и месом.

"Убеђени смо да Србија има још шансе у млечном говедарству уколико породично пољопривредно газдинство буде препознато и подржано као носилац развоја пољопривреде по узору на развијене Европске земље", додаје се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво