Расте број предузетника који покрећу сопствени бизнис

У овој години, која је проглашена годином предузетништва, до октобра је отворено 11.000 предузетничких радњи више него што је затворено. Од 16 милијарди динара које је Влада наменила за предузетништво, додељено је девет и по.

Реч предузетница у години предузетништва, далеко се чула. Многе су биле одлучније да се опробају на тржишту, охрабрене подршком у јавности.

У Удружењу пословних жена, кажу да радо чекају следећу годину и Закон о микрофинасирању, јер су жене углавном власнице малих предузећа.

Сања Поповић Пантић из Удружења пословних жена каже да су на општинском и градском нивоу спорадично постојали програми који су подржавали женско предузетништво.

"Пре свега сматрамо да је важно подржати одрживост бизниса, не толико само настајање, колико да се у заиста тешким тржишним условима постојећи бизниси одрже, ако је могуће и прошире, интернационализују своје пословање", каже Поповић Пантићева.

Од 16 милијарди динара које је Влада наменила у години предузетништва, доделила је девет и по. Конкурисало је више од дванаест и по хиљада почетника у пословању, локалних самоуправа и кластера.

"Према броју пријава велико је интересовање, а највеће је било за програме самозапошљавања НСЗ-а, међутим јако велико интересовање је било и за развојне фазе, које конкретно суфинансирају набавку опреме", истиче помоћница министра привреде за мала и средња предузећа Катарина Обрадовић Јовановић.

Када сведу рачуне, предузетници су у протеклих једанаест месеци били задовољни брзином издавања грађевинских дозвола, инспекцијским надзором и е-управом која је послала радну књижицу у заборав, показала је анкета УСАИД-а. Највећа замерка је што и даље плаћају парафискалне намете.

"Према ономе што су рекли српски привредници, 82 одсто финансирања долази из сопственог џепа, а чак 68 одсто привредника уопште не користи екстерне изворе финансирања. То указује да су веома опрезни када је реч о ширењу посла, па самим тим и отварање нових радних места", указује директорка УСАИД пројекта за боље услове пословања Драгана Станојевић.

У Министарству привреде најављују решења.

"Оно што нас следеће године очекује јесте интензивнија сарадња са банкама, како би на тржишним принципима и коришћењем средстава који постоје расположиви кроз програме ЕУ или неке друге начине финансирања могли да понуде боље услове кредитирања", рекла је Катарина Обрадовић Јовановић.

Две банке ће, од наредне године, нудити старт-ап кредите, најављују у ресорном министарству. Велика очекивања имају и од конкурса за суфинанасирање производних програма и набавку опреме у коме ће доделити и највише новца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи