Већа цена бакра, шанса за "РТБ Бор"

За протекла два месеца цена бакра на светским берзама већа је за готово 50 одсто. Опоравак су поспешила економско-политичка дешавања на глобалном тржишту, а пре свега, најава новог америчког председника да ће повећати улагања у инфраструктуру, али и кинески пројекти у оквиру "новог пута свиле".

Последњих пет година цена бакра била је готово у сталном паду. Тона је са 11.000 долара склизнула на неислативих 4.000 долара. Уз нагомилане дугове то је додатно повећало губитке Рудрско-топионичарског басена у Бору. Од октобра цена је већа, што ће им олакшати текуће пословање.

"Када причамо о Бору то је битна ствар, цена од 6.000 долара по тони бакра омогућава да Бор може нормално да ради. То наравно са друге стране не решава питање нагомиланих дугова али отвара могућност да би се под овим условима нормалног рада много лакше могао наћи стратешки партнер", каже економски саветник Владе Србије Владимир Круљ.

За борски гигант је још важније што и берзанске анализе показују узлазну путању цене бакра.

"Mислим да ће тендеција бити да се стабилизује на седам, осам следеће године. Што се тиче бакра ту је надам се дошло до трајног повећања цена", истиче стручњак за црну металургију Никола Мајински.

"Посебно у периоду од 2019. до 2020. године када се очекује драстичнији скок у цени бакра због тога што ће се тада доста радити на индустрији обновљивих извора енергије, а та индустрија бакар користи као улазни елемент за градњу тих постројења", објашњава Ана Раичевић из Удружења за металну и електро индустрију ПКС.

Светски статистички извештаји указују на то да су цену бакра и других метала погурале најаве већих привредних активности водећих економија - Америке, Кине али и Европске уније.

"То су све ресурси који су исцрпљујући. А свет још треба метале и они уопште нису упитни када је у питању развој и база неке државе, што је наш случај на пример. Многи греше не обраћају пажњу нарочито када је Бор у питању јер ту ми баш имамо потецијал", додаје Мајински.

"РТБ Бор" има капацитета. А потенцијални стратешки партнер из Кине имао би интерес да улаже у српски гигант јер се 40 одсто светске производње бакра пласира управо на кинеско тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи