Кинеска банка у Србији, корист за привреду и грађане

Кинеска нова година у Србији могли би да протекне у знаку доласка на наше тржиште Банк оф Чајна пете по величини банке у свету. Међутим, то би могао да буде и кинески поклон нама јер је Народна банка Србије дала прелиминарно одобрење, а у року од 60 дана очекује се и званични почетак рада. Кинеска банка у Србији биће седиште за Источну и Југоисточну Европу а први менаџери су у Београд дошли из мађарске филијале још у јуну.

Да ли би долазак кинеског банкарског џина сто пута тежег од целог домаћег банкарског тржишта требало да нас радује или плаши? Кинеска банка (Bank of China) је добар џин који ће поступно и на обострано задовољство стати на наше тржиште. Таква је пракса, било да долазе у Америку или у Европу.

Гуо  Ксијао, председник асоцијације кинеских привредника у Србији каже да је долазак Кинеске банке велика прекретница за долазак великих кинеских компанија и инвеститора.

"Већ у другој фази биће и подршка малим и средњим предузећима од којих многа послују у Србији. Очекује се и побољшање финансијске понуде и за грађанство у Србији али мислим да ће у првој фази то бити одличан сервис привреди", каже Гуо Ксијао.

Јуан је на нашим тржишту призната валута и неке банке код нас већ обављају платни промет и прихватају штедњу у кинеској валути. Тиме се избегавају трошкови конверзије и провизије из јуана и долара у динар и обрнуто. Осим привреде корист би могло да има и становништво.

"Мислим да би било добро када би банка почека да ради за грађане. Нема теориске шансе да банка пропадне, да се деси трећи светски рат она неће да пропадне", каже Шен Хонг из Асоцијације кинеских привредника у Србији.

Нови Пупинов мост спаја Земун са Борчом. Тик иза моста на левој обали Дунава ускоро ће на неколико стотина хектара бити подигнута индустрисјка зона Рева у којој ће највећи број компанија које ће пословати бити из Кине.

"Сви који буду подизвођачи радова тих великих кинеских компанија које буду улазили у то имаће велике користи од тога јер ће моћи да уживају благодети кредитних аранжмана који су повољни, у склопу тога што повољност уживају кинеске компаније, а треће све што је везано за гаранције за велике пројекте једино они су могли да обезбеде и логично да ће кинеске компаније преферирати ту банку", каже економиста Ђорђе Ђукић.

Кинеска банка послује у 46 земаља и обрће капитал од 2.700 милијарди долара. Запошљава 285.000 радника, а годишњи чист профит је 26 милијарди долара, готово као наш годишњи бруто домаћи производ.

Дакле, већ од фебруара у нашем банкарском систему моћи ћемо да кажемо - хуаинг или на српском "добродошли", јер не долазе само по део тржишног колача већ га увећавају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво