Мартиновић: Просек незапослености у 2016. око 15 одсто

Пада број незапослених лица на евиденцији Службе - већ дужи низ месеци тај број је испод 700.000, што није забележено почев од 2000. године, каже за РТС Директор Националне служба за запошљавање Зоран Мартиновић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Зоран Мартиновић је рекао да је у трећем кварталу ове године стопа незапослености 13,8 одсто и напомиње да је то најбоље од 2008. када је почела економска криза.

"Очекујемо да и последњи квартал забележи мање од 15 одсто и то би био добар просек. Видимо да пада броја незапослених лица на евиденцији Службе. Већ дужи низ месеци тај број је испод 700.000, што није забележено почев од 2000. године", истиче Мартиновић.

Додаје да се очекује да и четврти квартал не покаже нека већа повећања стопе незапослености па би, како каже, просек за ову годину требало да буде око 15 одсто.

"Верујемо да следећа година може да донесе и већи број радних места имајући у виду и пројектовани привредни раст, све већи број страних инвестиција, повећање извоза. То може да одржи и постојећа радна места и да омогући отварање нових", наглашава Мартиновић.

Према његовим речима, припремљен је финансијски план Националне службе за запошљавање, која ће и наредне година имати средства за мере активне политике запошљавања у истом износу као и ове године.

"Две милијарде и 800 милиона динара за општу популацију и још 550 милиона за особе са инвалидитетом. Први пут се десило да се средства од 2,8 милијарди издвајају из прихода Националне службе, а до сад је то био трансфер из буџета", указује Мартивноић.

Служба је, како каже, проширила круг приоритетних категорија тзв. теже запошљивих категорија, што су до сад били млади до 30 година, неквалификована лица.

"Уводимо и додатне категорије којима ћемо дати шансу кроз подстицаје - жртве трговине људима, деца палих бораца, жртве насиља. Посебну пажњу ћемо посветити дугорочно незапосленима, који су на нашој евиденцији дуже од 12 месеци. Они ће бити приоритет и послодавци ће, заправо, да би користили наша средства, морати да се фокусирају на ту категорију", напомиње Мартиновић.

У 2016. години је према интересовању послодаваца највише запослено лица са високом стручном спремом - инжењери информационих технологија, електроинжињери, фармацеути, каже директор Националне службе за запошљавање.

Ипак, додаје Мартиновић, не треба занемарити да се запослио и велики број лица са средњом стручном спремом и занатима.

"То су лица која имају конкретна знања - бравари, пекари, зидари, трговци возачи, вариоци. Има их довољно у понуди, али велики број лица захтева додатна оспособљавања и обуке, а то изискује додатна средства. Правило је да се мора улагати у знање, па ћемо видети какве ће резултати дати дуално образовање", закљчује Мартиновић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво