Интензивнија сарадња Грчке и Србије

Грчка је међу водећим инвеститорима у Србији, али има простора за још интензивнију сарадњу две земље, посебно на инфраструктурним пројектима, изјавио је председник Владе Србије Мирко Цветковић.

Премијер Цветковић је на Пословном форуму грчких и српских компанија у Београду, посвећеном јачању економских односа и могућностима инвестирања, истакао да је то и потврђено Хеленик планом за развој Балкана у оквиру којег је Грчка дала Србији бесповратно 100 милиона евра за изградњу Коридора 10.

Цветковић је нагласио да је изградња инфраструктуре један од кључних приоритета садашње владе, пошто лоша инфраструктура отежава привлачење страних директних инвестиција.

Српски премијер је указао да ова влада мора да заврши изградњу Коридора 10 и да ће у Србији у будућности бити кључно привлачење страних директних инвестиција, а посебно гринфилд инвестиција.

Цветковић је подсетио да је Србија успоставила добар систем пореских олакшица, тако да је стопа пореза на добит предузећа десет одсто, порез на зараде 12 одсто, а подстицаји на гринфилд инвестиције од две до 10.000 евра по запосленом.

Премијер је напоменуо и да је за инвеститоре који уложе најмање 7,5 милиона евра и запосле најмање 100 радника предвиђено ослобађање од пореза на добит на десет година.

Цветковић је поновио да се следеће године очекује раст бруто домаћег производа од четири одсто, што је скромније него претходних година, али је и даље релативно добра стопа раста.

Позив грчким компнијама да инвестирају у Србију

У уводном излагању на грчко-српском пословном форуму министар економије Млађан Динкић је подсетио да је Србија и чланица CEFTA споразума који представља тржиште од 55 милиона људи.

Динкић је најавио да ће следеће године путарине за страна возила бити изједначена са домаћим и напоменуо да ће од 2010. за возила на домаћим аутопутевима бити уведене такозване "вињете" да би се убрзао проток саобраћаја кроз Србију.

Министар економије је позвао грчке компаније да инвестирају у Србију и указао на погодности које наша земља има у погледу слободне трговине са Русијом, а ускоро и са Белорусијом и Украјином.

Динкић је најавио да ће већ следеће године почети градња Коридора 10 средствима буџета Србије и кредитима страних банака и подсетио да је грчка влада у оквиру Хеленик плана издвојила око 100 милиона евра нагласивши да ће у првој фази изградње Коридора 10 бити грађена деоница од Лесковца према граници са Македониијом.

У оквиру изградње Коридора 10, Србија планира да реконструише и побољша железничку инфраструктуру у сарадњи с немачким "Дојчебаном", рекао је Динкић и додао да је железничка инфраструктура важна због извоза који се обавља између луке Бар у Црној Гори и луке Солун у Грчкој.

Грчка је сада на другом месту по укупној суми инвестиција у Србију које износе око две милијарде евра, подсетио је Динкић и додао да Грчка компаније "Оте" има и даље 20 одсто власништва у српском Телекому, а ту је и ланац трговинских кућа "Веропулос" и грчко учешће у приватизацији Робних кућа "Београд" и хотелу "Метропол".

Динкић је подсетио учеснике форума да је Србија у протеклих пет година имала просечни раст БДП-а од седам одсто, а у 2009. години планира раст БДП-а од четири одсто.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи