Вујовић: Расправа о буџету у понедељак, смањује се јавни дуг

На седници Владе је усвојен меморандум економске и финасијске политике. Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да би у понедељак Предлог буџета за 2017. требало да се нађе пред народним посланицима. Истиче да је дефицит са којим Влада иде пред скупштину рекордно низак.

Душан Вујовић је, на конференцији за медије у Влади Србије, рекао да следи расправа о амандманима и пратећим законима и да би читав процес могао да се "прелије" и на викенд.

Министар финансија каже да је, као што је премијер већ рекао, рекордно низак дефицит са којим Влада иде пред скупштину.

То се не односи на суму од 69,1 милијарде, која се односи на тзв. увећани дефицит за пројектне зајмове, него се односи на суму када се од тога одузму пројектни зајмови – у укупном износу од 43,5 милијарди, и онда се добије износ од 25,6 милијарди, каже Вујовић.

Истиче да је тај износ, у односу на друштвени производ, то што је рекорд.

"То је 0,6 одсто друштвеног производа, то је дупло мање од претходног рекорда који је био остварен 2005. године, када је 1,2 одсто био предложени дефицит. Та година је завршена са суфицитом, надам се да ће и наредна бити завршена са суфицитом", рекао је Вујовић.

"Дуг на крају 2016. биће 73,5 одсто"

Министар финансија је рекао и да ће се јавни дуг Србије на крају 2016. зауставити на 73,5 одсто БДП-а, истичући да ћемо у наредном периоду имати стални пад дуга.

"То је очекивано стање на 31. децембар ове године", рекао је Вујовић на конференцији за медије у Влади Србије.

Како је рекао, јавни дуг ће тако бити смањен, иако су преузети и стари дугови за "Петрохемију" и остала предузећа, где је постојао друштвени интерес да их држава преузме.

"На крају следеће године имаћемо дуг од 72,8 одсто, разлика у односу на крај ове године биће 0,7 одсто, што није много, али је значајно", нагласио је Вујовић.

Навео је да ће бити повећани раст БДП-а и ефекти позајмљивања.

"Имаћемо стални и стабилни пад јавног дуга", поручио је Вујовић и додао да влада жели активно да контролише девизне ризике.

Према његовим речима, влада планира да у току 2017. смањи задуженост у доларима, са девет на 8,5 милијарди, али да повећа дуговање у еврима са 10,1 на 10,9 милијарди, и да повећа дуг у динарима.

Навео је да ће дуг бити 25,6 милијарди евра, али ће проценат у односу на БДП бити мањи и почеће да пада, а циљ је да буде на нивоу Мастрихта, колико је у земљама ЕУ.

Рекордна је, каже Вујовић, и процена да ће привреда имати стабилан раст од најмање три одсто.

"Ако будемо имали веће инвестиције, пољопривреда буде добра, отварање радних места - биће и више од 3,5 одсто наредних година", рекао је министар.

"Смањујемо удео плата јавног сектора у БДП-у"

Министар финансија је изјавио да се Влада Србије договорила са ММФ-ом да се смањује удео плата јавног сектора у БДП-у и да је циљ да се спусти на износ од око осам одсто.

Одговарајући на питања новинара, рекао је да ће тренд смањивања тог удела бити настављен и и поред повећавања плата.

Министар је поручио да ће ефикасност јавног сектора створити простор и за повећање плата.

"Ми смо се са ММФ-ом договорили да ће удео плата у јавном скетору благо да се смањује као удео у БДП-у. Настављамо тренд и поред повећања плата. Тренд смањивања се наставља, али врло мало, 0,1 одсто, и према томе ми се налазимо на пројектованом нивоу од 8,4 одсто са тенденцијом да се спустимо на осам одсто, што је дугорочни циљ", рекао је Вујовић.

Према његовим речима, још недостају закони који на нивоу сектора и прецизније дефинишу правила и индексацију плата.

"Очекујем да ћемо оквир који смо ми поставили, а који је доста конзервативан, остварити у току наредне године. То су врло реални циљеви, идемо у свим областима ка томе да за неколико година дођемо до нивоа који су одрживи", рекао је Вујовић.

Нагласио је да ће јавни сектор, када буде ефикаснији и смањи број људи, имати простора и да повећава број људи, али и плате као апсолутни износ и као допунски износ.

Очекивања у 2017: Јавни дуг 72,8 а инфлација 2,4 одсто

Вујовић је рекао да влада ради на томе да заустави тренд раста јавног дуга како би он кренуо да пада према циљним величинама које предлаже Споразум из Мастрихта.

"Очекујемо да ће јавни дуг бити 73,5 одсто БДП-а на крају ове године, а да ће на крају следеће године он бити смањен на 72,8 одсто. То је нека разлика од 0,7 одсто. То није много, али је значајно, зато што ће раст БДП-а и смањење дуга омогућити да имамо веће ефекте позајмљивања него трошак", рекао је Вујовић на конференцији за новинаре.

То ће, како је објаснио, омогућити да пређемо на линију сталног стабилног пада и да активно контролишемо девизне ризике.

Вујовић је, на представљању Предлога закона о буџету за 2017, рекао да је тај документ урађен на темељу конзервативне пројекције раста прихода, уз пројектовани реални раст БДП-а од три одсто, и такозвани БДП дефлатор од 1,6 одсто.

Посебно је истакао то што се у Предлогу буџета у категорији која се односи на пројектне зајмове, која је постојала и раније, први пут сада прецизира колико ћемо којих кредита реализовати у свакој буџетској години.

Тиме се, додао је, уводи допунски елемент транспарентности и допунски елемент обавезе министарстава да редовно извештавају о реализацији пројеката – "да сви знамо шта смо обећали а шта смо остварили".

"Желимо да смањимо количину средстава која су договорена, а нису повучена, нису искоришћена", нагласио је Вујовић.

Министар је навео да је за наредну годину очекивана инфлација потрошачких цена од 2,4 одсто.

Додао је, такође, да је план да се у току 2017. године смањи задуженост у доларима са девет милијарди на осам и по милијарди долара, а да се благо повећа задуженост у еврима са 10,1 милијарди на 10,9 милијарди, као и да се повећа задуженост у динарима.

Дуг ће расти номинално, али ће реално у односу на БДП почети да пада и очекује да ће та цифра падати у наредним годинама динамиком која ће нас довести испод нивоа Мастрихта, поручио је Вујовић.

За капиталне инвестиције 147 милијарди динара

Министар привреде је истакао данас да укупне капиталне инвестиције у предлогу буџета за 2017. годину износе 147 милијарди динара. Навео је да су повећани капитални расходи пројектованим зајмовима и да ће износити 94 милијарде динара.

"Сада се са додавањем пројектних зајмова то повећава на 94 милијарде, што је 2,1 одсто БДП-а, а ако се томе додају пројекти на нивоу локалних самоуправа и путеви Србије, капиталне инвестиције достижу скоро 147 милијарди динара, то је јест 3,3 одсто БДП-а", нагласио је Вујовић.

Како је рекао, ако се томе дода још онај део субвенција који има капитални карактер, а то су камате и субвенције за инвестиције онда се приближавамо нивоу од четири одсто, за који се сматра да је добар и прихватљив ниво јавих инвестиција на дуги рок.

"Мислим да ћемо то остварити већ 2017. а да ћемо стабилизовати на пожељном нивоу у наредним годинама. То је садејство јавног и приватног сетора", рекао је Вујовић.

Истакао је да држава улаже у инфраструктуру и припрема тако терен за приватне инвестиције, домаће и стране.

"Циљ је да субвенције буду што ефикасније и ту ћемо имати наставак политике из прошлости, а друга стана је капитална страна, односно капитални расходи, и то је кључна веза овог и прошлог буџета. Они су много већи и укључују поменутих 43,5 милијарди пројектних зајмова", рекао је Вујовић.

Зато, додао је, наши капитални расходи укупно износе 94 милијарде.

"Сетите се претходних година, то је било на нивоу 41 или 42 милијарде у плану, али нешто мање у реализацији", рекао је министар финансија.

Забрана запошљавања остаје на снази

Колико ће људи остати без посла у јавним предузећима и управи, министри не откривају.

"Не могу да вам одговорим на то питање мораћете да разговарате с Министарством финансија и Министарством државне управе. Ја се не бих изјашњаво", рекао је министар за рад Александар Вулин.

Министар финансија истиче да Министарство државне управе није још доставило неопходне податке, тако да забрана запошљавања остаје на снази.

Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије каже да је питање повећања плата обухваћено буџетом и да је за њих он прихватљив.

За министарство рада и социјална питања одвојено је 3,7 милијарди динара мање, али ресорни министар каже да ни једно социјално давање неће бити умањено.

Вујовић каже да је последњих дана у Влади вођена жустра расправа о прерасподели средстава и да су одбијени додатни захтеви тешки 103 милијарде динара да се не би повећао минус у буџету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво