Радници "Застава возила" о социјалном програму

У групи "Застава возила" у Крагујевцу почело је изјашњавање радника о социјалном програму које ће трајати до 20. новембра, изјавио је директор Дирекције за кадровске и друштвене послове Тодор Ракочевић.

За четири опције социјалног програма изјашњаваће се запослени у фабрикама "Застава аутомобили" где је запослено око 3.700 радника, "Застава камиони" где ради око 900 радника и "Застава резервни делови" са око 300 запослених.

"Радницима се нуде класична отпремнина од 300 евра по години стажа, новчана накнада у износу од десет просечних зарада у привреди Србије за запослене који имају више од десет година стажа, затим оптремнина у складу са Законом о раду и остваривање права на новчану накнаду код Националне службе за запошљавање за запослане којима недостаје мање од две године до пензионисања и посебна новчана надокнада за запослене којима недостаје мање од пет година до пензије", рекао је Ракочевић.

Директор Дирекције за кадровске и друштвене послове је нагласио да ће од данас, па у наредне три седмице садашњи, али и бивши радници "Заставе", а таквих је укупно 17.365, моћи да се изјасне и да ли су за вансудско поравњање дуга, на име разлике у неисплаћеним зарадама, насталог у периоду од 1997. до 2001. године, за шта су раније запослени поднели тужбе.

У фабрици аутомобила запослено је 3700 радника. Ново предузеће "FIAT automobili Srbija", после тестирања запослиће 2433 радника, а још 500 кооперантска фиатова фирма "MAGNETI MARELLI".

Представници Владе Србија и компаније "FIAT" су 29. септембра потписали уговор о заједничком улагању у крагујевачку фабрику аутомобила.

Заједничко привредно друштво "FIAT automobili Srbija" основано је 14. октобра 2008, а требало би да у јануару 2010. године у Крагујевцу почне производњу потпуно новог модела аутомобила.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво