Антић: ЕПС ће бити највећи инвеститор у еколошке пројекте

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао је да је Електропривреда Србије уложила више од 200 милиона евра у еколошке пројекте, а да је планирано још 700 до 900 милиона евра.

"ЕПС ће са све већим улагањима у еколошке пројекте бити највећи инвеститор у тој области", рекао је Александар Антић на скупу у Француском институту "Годину дана од COP 21" посвећеној климатским променама.

Антић је упозорио да се Србија понашала јако неодговорно када је у питању енергетска ефикасност.

"Обавеза је Србије да потрошњу енергије из обновљивих извора подигне на 27 одсто до 2020. године, а сада је тај удео 23,12 одсто и велике су шансе да циљ буде остварен", рекао је Антић.

Биомаса као извор енергије је, како је он навео, највећи капацитет који Србија може искористити у производњи енергије из обновљивих извора, а сада се користи само 60 одсто тих потенцијала.

"Зелена економија, зелена енергија, уз помоћ струлних људи су будућност и Србије, српског села и наших газдинстава и сви заједно треба да дамо велики подстицај томе", казао је министар.

Амбасадорка Француске Кристин Моро је истакла да је смањење потрошње енергије јако битно за сваку земљу и да у томе важну улогу имају локалне самоуправе које су велики потрошачи енергије.

Како је указала, за очување животне средине и раст "зелене економије" је најважније да грађани буду свесни свих проблема и дају допринос у њиховом решавању.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се