Договор ОПЕК-а подигао светске берзе и цене нафте

Чланице Организације земаља извозница нафте постигле су споразум о смањењу производње нафте. Договор из Беча сматра се историјским, јер је то прво смањење производње нафте од 2008. И нафтне компаније у Србији помно прате скок на светској нафтној пијаци, од које зависе и цене на нашим пумпама.

Земљама извозницама нафте била су потребна два месеца да би договор постигнут у Алжиру о смањењу производње нафте потврдиле у Бечу. Уместо 33,6 милиона барела дневно, производиће 32,5 милиона барела. Очекивања су велика.

"Ово ће користити свим земљама, нашим економијама, светском тржишту нафте и светској привреди у целини. Битно је да ниво залиха почне да пада, цене ће онда почети да расту, а то значи већу стабилност нафтног тржишта", рекао је Мухамад бин Салех ел Сада, председник ОПЕК-а.

Стручњаци ипак сумњају у доследно спровођење плана о смањењу производње сирове нафте.

"Које земље ће ићи корак даље и преузети свој део терета тог плана? Није јасно да ли је Саудијска Арабија спремна да у томе буде предводник. Прилично сам сумњичав да ћемо тај договор видети у пракси", каже економиста Сајмон Френч.

На бечки договор одмах су реаговале берзе, па је на Лондонској цена сирове нафте скочила за 8,8 одсто. Барел нафте типа "брент" већ је достигао 50 долара. Раст сирове нафте свакако ће утицати и на цене деривата на нашим пумпама.

"Не мора да значи да ће одмах бити промене цена на бензинским станицама јер постоје залихе у рафинерији које су набављене у претходном периоду по нижим ценама. Све док се те залихе не потроше, не морају да се мењају цене, али када дођу нове количине, сигурно ће доћи до повећања цена", каже Борисав Татић из Удружења приватних бензинских станица Србије.

Нафта се плаћа у доларима, а не иде у прилог то што и долар све више јача.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво