Вучић: Српска економија на стабилним ногама

Влада Србије је отворена за све који желе да учествују у реформама, поручио је премијер Србије Александар Вучић на представљању "Беле књиге 2016" Савета страних инвеститора.

Александар Вучић је, у обраћању учесницима, навео да Србија данас има одржив раст, да је наша економија на стабилним ногама и да увек уважава професионалне и стручне ставове пословне заједнице, преноси Танјуг.

"Мислим да смо имали конкретне програме са конкретним роковима. То је дало снагу и кредибилитет реформама, што су и потврдиле међународне организације", рекао је Вучић.

Премијер је најавио раст БДП-а до краја године између 2,7 и 2,8 одсто, истичући да највећи раст бележе прерађивачка индустрија, енергетика и грађевинарство.

Вучић је истакао и да је раст био заснован на инвестицијама и извозу, и додао да верује да ће, после повећања минималне зараде и плата у јавном сектору, приватна потрошња бити трећи ослонац за још већи раст у 2017. години.

Жеља Владе је, како је подвукао, раст од три или четири одсто у наредним годинама.

Нагласио је да Влада гарантује сигурну будућност и да је по разним параметрима Србија апсолутни шампион у реигону Западног Балкана.

Вучић је рекао да јавни дуг Србије неће прећи 73,5 одсто БДП-а додавши да очекује да ће наредне године бити спуштен на 71 одсто, касније испод 70 одсто и да је циљ да се спусти на око 60 одсто.

Премијер је казао да је ММФ за следећу годину прогнозирао раст БДП-а од три одсто, а да су његове прогнозе да ће то бити 3,5 одсто, "пошто ће бити оставарена додатна улагања у војну индустрију и још неке области".

"До сада сам био успешнији прогнозер од ММФ-а, али не зато што сам паметнији, већ зато што сам знао шта све можемо да очекујемо од Железаре и других ствари", рекао је додајући да ће бити остварен и додатни раст у областима као што су туризам, услуге и да терцијарни скектор расте.

А грађани ће, поручио је, живети боље већ ове године.

"Много тога можемо да урадимо и будемо вредни, уз вашу подршку", поручио је Вучић.

Премијер је рекао да ће Влада убрзати структурне реформи, а посебно када је реч о реформи јавних предузећа.

"Многи су научени како да прикиривају губитке и да нас обмањују, али на крају године ти рачуни дођу на наплату. Лагали су нас да ће да послују позитивно", навео је Вучић додајући да постоје проблеми у РТБ-у Бор, Петрохемији и другим предузећима.

Нагласио је да ће влада покушати да се избори и са проблемима који постоје на нивоу локалних самоуправа.

Вучић је додао да очекује да ће ускоро бити отворена преговарачка поглавља 5, 25 и 26.

Када је реч о инфраструктурним пројектима, Вучић је нагласио да се Србија инфраструктурно увезује по свим путним и железничким правцима.

Премијер је рекао да би требало радити на обнови пруга Београд - Загреб и Београда - Сарајево, додајући да је Босна и Херцеговина на самиту у Риги покренула то питање.

Држава отворена за разговоре са инвеститорима

Одговарајући на питања на скупу о Белој књизи, премијер је поручио да је Влада Србије отворена за разговоре са инвеститорима, подсетивши да нас наредних година чека даљи привредни раст, са стопом која ће ићи чак три пута више него што је то просек у Европи.

Нагласио је да о тим темама мало ко у Србији жели да говори, претпостављајући политикантске теме озбиљним економским.

"Проблем је што мало ко у Србији жели да се бави проблемима о којима смо ми говорили данас, људи као да не желе да желе да причају о кључним стварима. Једино чиме се бавимо су неке политикантске теме и само се то намеће у јавности, нико о овим озбиљним стварима не жели да говори", приметио је Вучић.

И кад погледате поједине државне органе, навео је, само видите "ја теби мајку и оца, ти овако или онако, ја ништа друго и не чујем", али додао је "ми ћемо наставити да радимо вредно и марљиво и боримо се за одрживи раст и привреду".

У том смислу, како је рекао, отворени смо за разговоре са страним инвеститорима, спремни да их чујемо ако имају било какве проблеме.

"Треба још нешто исправити како би једнако важили закони за све, како би инспекције једнако примењивале прописе, како би се порески органи на исти начин понашалио без обзира о којој се општини ради", навео је Вучић.

То су, како каже, ствари које можемо да унапредимо, због чега је сигуран да ћемо програм с ММФ наредне године завршити успешно, с обзиром да смо проишли две најтеже године, а да сада, каже, долази само оно што је боље.

Како је рекао, бољу смо процену раста дали од ММФ, што ће, додао је, омогућити да грађани боље осете кроз своја примања, али и изградњу школа, болница, све оно због чега ово радимо и због чега смо тешке реформе и предузимали.

Како је нагласио, у Фонду страних инвеститора држава има искреног саветника, наводећи да ће до краја године бити направљени споразуми са НАЛЕД-ом, Америчком привредном комором и синдикатима и да ће бити формиран национални савет за заштиту конкуренције и компетитивности. "Тиме бисмо убрзали реформе у јавним предузећима, али и завршили с хемијским комллексом и РТБ Бором", додао је Вучић.

То је, међутим, како је рекао, и питање политичког ангажмана, у смислу да ли нешто може да изгура или не. "Надамо се да ћемо имати снаге и политичке воље", закључио је Вучић.

Представљању "“Беле књиге 2016”" присуствују и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Душан Вујовић, министар привреде Горан Кнежевић и председница ФИЦ-а Јана Михајлова.

Скупу, међу осталима, присуствовали су и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и градоначелник Београда Синиша Мали.

Након скупа, премијер је одговарао на питања новинара о председничким изборима, ЕПС-у, Доналду Трампу и другим темама. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво