Михајловић: Много заинтересованих за Фрушкогорски коридор

За градњу Фрушкогорског коридора од Новог Сада до Руме, са тунелом кроз Фрушку гору, има пуно заинтересованих, а и Мађарска жели да учествује у финансирању, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

У изградњи ауто-пута у дужини од 37 километра могао би да буде примењен модел јавно-приватног партнерства или концесија, рекла је Зорана Михајловић Танјугу, додајући да ће до маја 2017. бити затворена финансијска конструкција за тај пројекат.

"Има пуно заинтересованих за изградњу будући да је ту густ саобраћај, тако да можемо да размишљамо о различитим начинима финансирања. Од Мађарске која се сада појавила као заинтересована да учествује у финансирању и изградњи Фуршког коридора до многих финансијских организација и приватних инвеститора", навела је Михајловић.

Министарство планира да сачека завршетак свих пројеката и распише јавни позив како би се видело који је начин најбољи за финансирање.

Реч је о веома тешкој деоници ауто-пута са тунелом кроз Фрушку гору који ће бити најтежи подухват, а биће дуг скоро 3,5 километра.

Та деоница је део будућег ауто-пута од Новог Сада ка Шпацу и Лозници.

Говорећи о припремама за градњу још једног регионалног ауто-пута, од Појата до Прељине, тзв. Моравском коридору дугом 109 километара, Зорана Михајловић је рекла да ће он коштати скоро пола милијарде евра и да ће се у 2017. такође, тражити модел за финансирање пројекта.

Тај ауто-пут треба да повеже коридоре 10 и 11, а траса ће ићи преко Крушевца, Трстеника и Краљева.

"Постоје три деонице, као и студија изводљивости и наравно генерални пројекат за целу деоницу од 109 километара. Процена је да то кошта близу 500 милиона евра, за делове се завршавају идејни пројекат и до краја године ће бити готови", рекла је министарка.

Навела је да ће ускоро бити завршен комплетан идејни пројекат и да ће се видети да ли ће евентуално бити мало промењена, као и да би у том случају за месец или два требало да буде завршен нови план за тај пројекат.

Када је реч о изградњи других ауто-путева у земљи, Михајловић је рекла да је веома важно да се поштују рокови.

Кинези 1. марта почињу изградњу нове деонице Сурчин–Обреновац 

Министарка каже да ће у сарадњи са Кинезима 1. марта почети изградња нове деонице Сурчин–Обреновац на Коридору 11, али и да у току истог месеца треба да почну радови на наставку градње обилазнице око Београда од Остружнице до Бубањ Потока.

Кинеске компаније ће са домаћим подизвођачима наредне године завршити две деонице Коридора 11, од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, које ће бити отворене у новембру 2017, када ће моћи да се повеже ауто-путем цео потез од Обреновца до Прељине.

Министарка Михајловић је, такође, рекла да се полако завршава и Коридор 10 на источном краку код Пирота и Димитровграда, као и на јужном краку према Македонији.

Према њеним речима, односи Србије и Кине су из године у годину све бољи, што је и довело до тога да се у Риги потпишу са Кином уговори вредни 734 милиона евра.

Михајловићева је рекла да ће следеће године заједно са Кином почети и радови на модернизацији пруге Београд–Будимпешта кроз нашу земљу, као и да се разговора са њима о наставку модернизација пруга, од Београда ка југу.

Подсетила е да је у току припрема буџета за 2017. годину и да ће у свим пројектима бити примењена и нова технологија.

"Завршава се и пројектно-техничка документација за нови ауто-пут Ниш–Мердаре–Приштина, што ће бити готово наредне године", рекла је Михајловићева.

Подсетила је да је недавно настављена и градња Ипсилон крака Коридора 10 код Суботице, додајући да ће ће се тај пројекат радити још две године, а да ће највећи замајац радова бити током 2017. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво