Ко трпи због скока долара?

Недавно је вредност долара достигла највиши ниво у последњих тринаест и по година. Када долар расте повећава се и дуг земље задужене у тој валути, па и наше. Од почетка новембра дуг је повећан за 350 милиона евра јер је долар порастао неколико процената. Прави трошак и прави раст спољног дуга знаће се када буду доспеле обавезе изражене у долару.

После кампање за председника Америке, као сувенир, остао је Трампов долар. После победе Доналда Трампа, вредност оног правог долара јача је према неколико светских валута. Званичан разлог је јачање економије.

"Тешко је изоловати један фактор, поготово на берзи где има много спекулативних фактора, највише се премештају фондови великих инвеститора и централних банака које држе девизне резерве и овде је очито дошло до једног премештања", објашњава Зоран Грубишић из Београдске банкарске академије.

Иако овај тренд може да се промени због најаве већих камата Централне банке и назнака инфлације, последице садашње промене осећа Србија.

"Србија нема већи проблем од раста долара у овом тренутку", рекао је премијер Александар Вучић.

Трећина иностраног дуга Србије је у доларима, односно 8.8 милијарди. И без новог зајма дуг би могао бити већи - за колико, знаће се када будемо морали да платимо оно што смо узели у тој валути. Као последица Брегзита, јавни дуг Србије за само неколико дана порастао је за 228 милиона евра, такође због јачања долара.

Министар финансија Душан Вујовић наводи да је Србија од 2014. ограничила задуживање у америчким доларима.

"Стање јавног дуга у тој валути у протекле две године кретало се у распону од 8,7 до 8,9 милијарди долара. План је да наредне фискалне године Србија смањи изложеност према америчким доларима за више од 500 милиона долара. Зајмом Абу Даби Емирата из 2014. године, као и новим зајмом Абу Даби Фонда за развој омогућено је да се води адекватна политика управљања финансијским обавезама у америчким доларима", наводи Вујовић.

Привреда подељено реагује на вести о америчкој валути.

"Раст долара утиче и на привреду, углавном на ону која је базирана на увозу берзанских сировина, од нафте, гаса, кафе, палминог уља - јер су све те робе вредноване у доларима. Већина привреде, 65 одсто оријентисана је ка ЕУ, али добар део извоза у бивши Совјетски Савез, у Русију је у еврима, тако да највећи део привреде није оптерећен најновијим догађањима", наводи Топлица Спасојевић из ИТМ групе.

Зоран Грубишић из Београдске банкарске академије истиче да треба урадити хеџинг - заштиту од девизног ризика ако се задужује у страној валути.

"Најбоље да обезбедимо континуиран пораст привредних активности, јер јачање БДП-а, то је оно што се дешава у протеклих годину дана и очекивања за 2017. и 2018. и то кретање валутног ризика неће вас погодити. Оно о чему је требало водити рачуна, ако се већ задужујете у страној валути, треба урадити хеџинг", објашњава Грубишић.

Хеџинг или заштита од девизног ризика постиже се тако што се с банком унапред уговори куповина девиза - по курсу који важи у тренутку склапања уговора за датум када доспевају одређена плаћања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво