Системи за наводњавање за веће приносе и приходе

Наводњавање би, сматрају стручњаци, омогућило две жетве годишње, а за пољопривреднике значило сигурну производњу. Будући да су стари системи пропали, Влада је са Уједињеним Арапским Емиратима потписала уговор о кредиту од око 100 милиона долара за увођење нових. Реч је о 14 пројеката - 11 у Војводини, три у централној Србији.

Дејан Станковић из Винче код Тополе, под јабуком има пет хектара. Воћњаке, однедавно залива, системом кап по кап.

"Добили смо већи принос по јединици површине, доста бољи квалитет плодова, и једну уједначену родност из године у годину", наводи Станковић.

У Тополском крају око 12.000 хектара је под воћем. Иако, од њега живе, за већину пољопривредника, увођење система за наводњавање је скупа инвестиција.

Мештани Пласковца наводе да током сушне сезоне, ефекти изостану, те да немају никаквог прихода. Истичу да узимају воду како за своје потребе тако и за заливање са Јасенице и бунара.

Нема савремене пољопривредне производње, а посебно воћарства, без система за наводњавање, оцењују стручњаци.

"Неки је тренд у западноевропским земљама, да се добије 95 одсто прве класе, а имамо случајева, да имамо 50 посто прве, а 50 посто друге, када су сушне године", објашњава Верко Качаревић, инжењер заштите биља.

Само овај део Србије, од извоза воћа, годишње приходује око 17 милиона евра. Ускоро, знатно више, јер је Топола уврштена у пројекат Владе за наводњавање пољопривредних површина.

Драган Јовановић, председник СО Топола наводи да би било добро да се искористи вода која се током зиме и раног пролећа акумулира у Јасеници.

"Кад имамо вишак воде у Јасеници, а то је позна зима и рано пролеће, било би добро да се та вода искористи и да се направе два акумалациона резервоара, одакле ће природним падом, да иде ка крајњим потрошачим", наводи Јовановић.

План је, да се до краја 2018. године, наводњава на десетине хиљада ораница широм земље. Из кредита Абу Даби фонда финансираће се и нови пројекти.

"У другој фази, отвара се нова кредитна линија, која ће омогућити пољопривредним произвођачима, да под повољним условима, подигну кредите и омогуће да користе најсавременију технологију за заливање својих површина", објашњава Горан Пузовић, директор ЈВП "Србија воде".

Према подацима Министарства пољопривреде, од око пет милиона хектара обрадивих површина, наводњава се мање од четири одсто, по чему смо на дну европске лествице.

Изградња нових система, омогућиће веће приносе и приходе у пољопривреди.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи