Увећан профит ЕПС-а за првих девет месеци ове године

Профит Електропривреде Србије за девет месеци 2016. године износио је 15,3 милијарде динара, што је за 21 милијарду више од плана и за 16,6 милијарди је бољи резултат него у истом периоду прошле године, саопштила је та компанија.

Истакнуто је да се очекује да ће ЕПС на крају године бити једна од најпрофитабилнијих компанија у Србији и да су расту нето добити у значајној меру допринеле уштеде као и поштовање мера Владе Србије и програма реорганизације чији су приоритети рационалније и успешније пословање.

Укупни пословни расходи ЕПС-а били су за 13 одсто мањи од планираних и за пет одсто мањи него у првих девет месеци прошле године.

То предузеће је уштедело 20 милиона евра смањењем трошкова набавке електричне енергије за 35 одсто. Трговањем на берзама електричне енергије ЕПС је зарадио 78,3 милиона евра у првих 10 месеци ове године. Продато је око три милијарде киловат-сати за 91,6 милиона евра, а купљено је 326 милиона киловат-сати за 13,3 милиона евра.

"Због бољих хидролошких услова и веће производње проточних хидроелектрана, као и мање потрошње у Србији, продато је двоструко више електричне енергије на берзама него што је било планирано", наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Додаје се да су захваљујући ефикаснијем пословању мањи и трошкови горива, за 28 одсто у односу на план, односно за 1,5 милијарди динара, док су за 44 одсто умањени расходи за транспорт, репрезентацију, комуналне и остале услуге.

"Побољшана је и наплата утрошене електричне енергије, а степен наплате достигао је 96,4 одсто, што је за 1,5 процентних поена више од планиранод", навео је ЕПС.

На коповима РБ "Колубара" и ТЕ-КО "Костолац" за десет месеци ове године произведено је 32 милиона тона угља, што је у оквиру плана и за три одсто више него у истом периоду прошле године.

У електранама ЕПС-а је произведене нешто више од 30 милијарди киловат-сати, што је друга по величини максимална производња у последњих 16 година.

"Завршен је највећи овогодишњи ремонт блока Б2 у ТЕНТ Б, вредан 75 милиона евра и тиме је радни век овог блока продужен за још 30 година, а повећани су и ефикасност и поузданост постројења. Ових дана завршена је ревитализација првог агрегата у хидроелектрани 'Зворник', а одмах по пуштању у рад следи модернизација другог агрегата, како би до краја 2019. године била ревитализована сва четири агрегата у овој ХЕ", наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије