Компаније из Србије на привредном сајму у Тирани

У Тирани је почео Међународни привредни сајам, а Привредна комора Србије организовала је наступ 25 компанија из Србије на том сајму, који ће трајати до 28. новембра.

На највећој сајамској манифестацији у Албанији, 23. по реду, учествују српска предузећа из сектора грађевине, инжењерства, пољопривреде, металургије, хемијске и прехрамбене индустрије и енергетике.

Председник ПКС Марко Чадеж казао је да су српске компаније данас имале прилику да разговарају са пословним партнерима са којима већ сарађују и са неким са којима ће тек сарађивати.

"Са компанијом Агна група, једном од највећих у Албанији, разговарано је о дистрибуцији производа Пионира, Алфа-Плама на албанско тржиште. Постоји велики потенцијал, разговарали смо и о евентуалним заједничким инвестицијама у туристичке потенцијале, поготово на албанској обали", рекао је Чадеж.

Он је изразио очекивање да ће после овог сајма бити ближи конкретним пословним пројектима компанија из Србије и Албаније.

"Већ следеће недеље смо поново у Тирани са још неком компанијом из Србије, радимо на томе да системски отворимо аутопут привредних односа између Србије и Албаније", рекао је Чадеж.

Данас је у Тирани званично почела да ради и Трговинско-индустријска комора Србија-Албанија, а једна од представница пословне заједнице Албаније изразила је уверење да ће та комора бити позитивна и за Србију и за Албанију, али и за читав регион.

"Верујем да ће привредници бити ентузијастични, јер ће комора помоћи обема земљама да побољшају сарадњу, размене искуства и створе нове прилике за сарадњу", рекла је она.

Чадеж је јуче Танјугу казао да је циљ оснивања те коморе приближавање српске и албанске пословне заједнице, ефикаснија комуникација и сарадња привредника ради повећања трговинске размене и јачања инвестиционих токова између две земље, али и реализације заједничких пројеката и наступа на трећим тржиштима и међународним тендерима.

Чадеж је навео да је тренутна размена Србије и Албаније скромна, али да је потенцијал за њено повећање и развој других облика економске сарадње велики, што је један од разлога оснивања Албанско-српске трговинско-индустријске коморе и конкретних активности, као што је организација наступа компанија на сајамским манифестацијама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво