Акцизе на домаћа алкохолна пића неће се мењати

Цигарете и ракија од нове године неће драстично поскупети, сазнаје РТС. Министарство финансија је предложило Влади да се акцизе на домаћа алкохолна пића не повећавају. За дуван је припремљен нови календар према којем ће акцизе и наредних пет година бити постепено повећаване на сваких шест месеци, као и до сада. Акцизе се плаћају и на електричну енергију, нафту и нафтне деривате, кафу, и у државну касу доносе четвртину прихода.

Вишенедељна стрепња оних који праве ракију, а можда још већа оних који је пију, показала се безразложном. Држава уопште неће повећати акцизе на домаћа алкохолна пића, а посебно не за 200 динара по литру, како се спекулисало.

"Ако је та информација тачна, онда је то за муштулук. Та одлука ће помоћи да многи од нас који би били погођени тим драматичним повећањем акциза наставе да постоје и делују на тржишту", каже Вукосав Томашевић из Националног удружења произвођача ракије.

Основа за нагађања о поскупљењу је захтев Европске уније да Србија изједначи акцизе на домаћа и увозна алкохолна пића. Разлика је сада 195 динара по литру.

"Брисел систематски тражи у свакој области усаглашавање са ЕУ. Ми ћемо сигурно поштовати правила ЕУ, али до тренутка кад то постане ограничавајући фактор. Поштоваћемо политику подржавања домаће производње и интереса потрошача", наглашава министар финансија Душан Вујовић.

Велико прилагођавање чека и код акциза на дуван. Европски минимум је 90 евра на хиљаду цигарета, а у Србији тек 54 евра. Цене се већ дуго постепено повећавају у складу с акцизним календаром, за око два евра на сваких шест месеци. Нови календар за наредних пет година је завршен. Сад треба да га одобри Влада и Скупштина усвоји у пакету са буџетом.

Министар Вујовић поручује да ће акцизе наставити да расту истом динамиком као у прошлости.

Горан Пекез из "Џапан тобака" напомиње да су све земље прошле кроз исти процес прилагођавања са Европском унијом, додајући да су њима дате четири године по приступању да се ускладе.  

Пекез претпоставља да ће и Србији бити одобрене четири године по приступању у ЕУ да достигне акцизу од 90 евра.

Акцизе за електричну енергију, нафту и нафтне деривате и за кафу остају по старом. Осим што ће се код кафе усаглашавање убудуће радити годишње, а не на шест месеци, и што ће се појачати контроле да би се спречило избегавање плаћања акциза и шверц.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи