Стевановић: ФАП добио прилику да се опорави

Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић каже за РТС да ће потписивање Унапред припремљеног плана реорганизације допринети да прибојски ФАП почне да послује по правилима, да се опорави и постане тржишно предузеће. Истакао је да постоји жеља војне индустрије да ФАП почне да ради за њих.

Стевановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, објаснио да је Унапред припремљени план реорганизације документ који подразумева план како ће неко правно лице или неко предузеће пословати у наредних пет-шест година.

"Представља сагласност поверилаца да предузеће не оде у стечај и потврду суда", каже Стевановић.

Додаје да уколико неко предузеће одустане од Унапред припремљеног плана реорганизације, аутоматски ће отићи у стечај.

Сматра да је ФАП добио прилику да се опорави, али да тај опоравак зависи од оних који управљају тим предузећем, као и од неких спољних фактора.

"Посла има, они имају већ неке уговорене послове. Жеља је војне индустрије да ФАП почне да ради за њих", наглашава Стевановић.

Очекује да ФАП почне да ради како за војну индустрију, тако и за комерцијално тржиште.

Стевановић напомиње да Влада не би применила модел Унапред припремљеног плана реорганизације у прибојском ФАП-у да Војска није изразила жељу за то.

"Уз одговоран и одржив модел пословања, могу да се организују и одговоре на све захтеве војне индустрије", тврди државни секретар у Министарству привреде.

Говорећи о Петрохемији, у којој ће се применити модел Унапред припремљеног плана реорганизације, Стевановић је рекао да најпре морају да се реше дугови тог предузећа.

"Потребно је усаглашавање дужничко-поверилачких односа и да се дугови који оптерећују кроз модел отписа дуга, конверзије и отплате релексирају и да имају позитивно текуће пословање. Омогућиће да предузеће уђе у инвестиционе захтеве", објашњава Стевановић.

Такође, Стевановић каже да ће се исти модел применити и за РТБ "Бор", да ће то предузеће морати да сервисира своје обавезе, а неопходно је и расписивање тендера за професионални менаџмент.

"Интензивно се разговара са кинеским партнертима да уђу у РТБ 'Бор' као у смедеревску железару. Ако би се то десило, то би била два историјска подухвата за ову државу и привреду", напомиње Стевановић.

Навео је да ће се модел Унапред припремљеног плана реорганизације применити и за "Икарбус", крагујевачки "21. октобар", "Политику", крушевачки "Трајал".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи