У наредних пет година четири нова рудника

За минералним сировинама у Србији на стотинак локација трага петнаестак инвеститора. До 2022. планира се отварање четири нова рудника. Само светски рударски гигант "Рио Тинто" већ деценију у Подрињу истражује јединствено налазиште у свету новог минерала – јадарита. Од данас у Лозници имају и инфо-центар, где се грађани могу информисати о пројекту.

Налазиште у Јадру може да покрије 10 одсто светских потреба за литијумом и бором, а резерви има за више од пола века. "Рио Тинто" планира да градњу рудника почне 2019. Циљ отварања инфо-центара у Лозници јесте јачање сарадње са локалном средином.

"Ми смо у завршној фази студије оправданости пројекта и сигурни смо у резерве јадарита које постоје. Веома смо задовољни оним што је до сада урађено", каже Ричард Стори, генерални директор "Рио Саве", ћерке-компаније "Рио Тинто групе".

"Они су уложили 70 милиона евра у истражне радње, бушотине. На тим истражним бушотинама радили су људи из овог краја. То је и у претфазама дало неку корист за наше становнике", каже Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице. 

Држава инсистира да прерада остане у земљи. Литијум и бор имају широку примену па је план отварање фабрика батерија, ТВ екрана или других индустрија.

"Прави се један тим између министарстава који ће сарађивати, тако да ће се убрзати издавање дозвола за све фабрике и за све оно што ће ићи после вађења и експлоатације јадарита и флотације у литијум", каже помоћник министра рударства и енергетике Синиша Танацковић.

У истом периоду ресорно министарство најављује градњу још три рудника у околини Рашке, Љубовије и Бора. Надлежни тврде да држава има користи јер инвеститори редовно плаћају рудну ренту.

"Од маја 2014. до задњег квартала 2016. наплатили смо негде око 15 милијарди динара рудне ренте", каже Танацковић.

Нови Закон о рударству и геолошким истраживањима је оштар: истраживања су орочена и не могу се бескрајно обнављати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи