Поскупљење струје одложено за пролеће

Струја у Србији могла би да поскупи у првом тромесечју наредне године, најавио је министар рударства и енергетике Петар Шкундрић. Пре промене цене анализа о утицају поскупљења на грађане и привреду.

До краја године нема простора за повећање цене струје, али ће у првом кварталу 2009. године Влада размотрити захтев Електропривреде Србије за повећање цене електричне енергије, рекао је Шкундрић у изјави за агенцију Бета. 

Министар није могао да прецизира за колико ће струја поскупети, додајући да би прво требало направити комплетну анализу о томе како ће се поскупљење одразити на грађане и на привреду.

Шкундрић је напоменуо да би, уколико би се ЕПС сада приватизовао, цена струје у Србији порасла за око 40 одсто, како би се достигла тржишни ниво.

"ЕПС-у би се много више исплатило када би када би могао у овом тренутку да извози струју, јер би много више добио", навео јеШкундрић и нагласио да ЕПС што пре треба да престане да има социјалну функцију и да постане предузеће које ће да повуче укупан привредни развој земље.

Струја за домаћинства у Србији поскупела је последњи пут 1. августа у просеку 8,9 одсто и просечна годишња цена киловат сата је 4,51 динар.

Без нуклеарних електрана у догледно време

Министар рударства и енергетике је еркао и да у Србији у наредних 15 година сигурно неће бити изграђена нуклеарна електрана.

"Од тренутка када се приступи изради студији изводљивости па до изградње атомске централе треба да прође минимум 12 године и не треба нико да се плаши да ће у наредних 15 година у Србији бити подигнута атомска централа", објаснио је Шкундрић и нагласио да то што Србија има мораторијум на нуклеарне електране, не значи да има и мораторијум на стручне и научне расправе о употреби нуклеарне енергије.

"Српска јавност мора да зна да је цела Европа такорећи премрежена нуклеарним електранама. Земље у окружењу имају, граде или планирају да граде нуклеране електране и не видим зашто постоји страх да се о томе разговара у Србији", рекао је министар.

Шкундрић је додао да ће Италијани вероватно у Албанији да граде нуклеарну електрану, да у Бугарској већ постоји једна и да је у току изградња друге, као и да Хрватска планира да изгради бар две нуклеарне електране.

Подизање и коришћење атомске централе ангажује велики број радника кроз пројекат изградње и сервисирања, објаснио је министар енергетике и рударства и нагласио да Србија треба да се озбиљно позабави и питањима уклањања нуклеарног отпада из Винче и да за тај проблем пронађе системско и трајно решење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво