Вучић и Орбан обишли деоницу Просек–Банцарево

Премијер Србије Александар Вучић јутрос је заједно са премијером Мађарске Виктором Орбаном обишао нову деоницу на источном краку Коридора 10, Просек–Банцарево. Вучић је нагласио да ће са завршетком Коридора 10 кроз нашу земљу бити значајно скраћено време путовања у правцу од Будимпеште преко Београда и даље ка Бугарској, као и Македонији и Грчкој.

Александар Вучић је мађарског колегу Орбана детаљно упознао са радовима, не само са радовима на тој деоници већ на целом Коридору 10, а посебно источном краку који води од Ниша ка бугарској граници.

Орбан је честитао српском премијеру на свему што је до сада урађено и на ономе што је видео, посебно похваливши квалитет и брзину радова.

"Ово изгледа одлично", нагласио је мађарски премијер, који се интересовао за појединости у реализацији градње Коридора 10 кроз Србију. 

Вучић је нагласио да ће са завршетком Коридора 10 кроз нашу земљу бити значајно скраћено време путовања у правцу од Будимпеште преко Београда и даље ка Бугарској, као и Македонији и Грчкој.

"Не само што ћемо брже путовати већ ћемо имати и много безбедније путеве, а значајно ће бити повећан и промет возила", нагласио је српски премијер.

Према његовим речима, источни крак Коридора 10 је једна од најтежих деоница због брдско-планинског предела.

Он је додао да је зато још поноснији на све што је до сада учињено и што се гради. 

У том смислу Вучић је рекао да је још немачки канцелар Бизмарк говорио о потреби да се направи добар пут кроз Грделичку клисуру, а да се ето то сада реализује после толико времена.

Вучић је упознао Орбана и са актуелним радовима на Коридору 11, који је важан за повезивање Србије са Црном Гором, али и планираном изградњом ауто-пута Ниш–Приштина.

"Тако да сви путеви воде кроз Ниш, који постаје регионални центар и значајна раскрсница путева", рекао је премијер.

Вучић је дошао на Коридор 10 заједно са мађарским премијером Виктором Орбаном и члановима делегације Мађарске као и потпредседницом Владе и министарком грађевинарства саобраћа и инфраструктуре Зораном Михајловић. 

Деоница дуга 9,4 километра 

Деоница у близини Ниша дуга је 9,4 километра, а извођач радова је грчки конзорцијум "Актор и Терна", који ради заједно са домаћим подизвођачима.

Уговорена вредност је 36,22 милиона евра, а радови се финансирају средствима Европске инвестиционе банке.

На целој деоници има 11 мостова укупне дужине 343 метра, а најдужи је мост преко реке Нишаве дуг 106 метара.

Деоницу у пуном ауто-путском профилу чине четири возне траке ширине 15 метара и две зауставне траке ширине пет метара.

Услед теренских и нивелационих потреба, на делу трасе се гради и трака за спора возила ширине 3,5 метара.

Као мера заштите животне средине, урађен је затворени систем одводњавања.

Дуж појаса ауто-пута урађена је регулација корита река Студена, Куновица у укупној дужини 3.350 метара.

Деоница Просек–Банцарево полази од претходно изграђеног дела ауто-пута, са простора иза села Малча, скреће на југоисток, прелази преко постојећег пута М-1.12 и пруге Ниш–Димитровград.

Потом прелази преко реке Нишаве, кроз подручје села Јелашнице, током Куновачке реке, па све до села Банцарева.

Траса ауто-пута прати или се поклапа са постојећим регионалним путем.

На деловима где ауто-пут користи трасу регионалног пута, граде се нове деонице регионалног пута.

У зони насеља Јелашница, у циљу смањења утицаја буке са ауто-пута на околно становништво, граде се и зидови за заштиту од буке, укупне дужине 1.904 метра.

Источни крак Коридора 10 кроз Србију је дуг око 86 километара и на том делу ради шест страних компанија – из Грчке, Италије, Шпаније, Бугарске и Чешке, а најтежа деоница је кроз Сићевачку клисуру.

Када ауто-пут буде завршен, од Ниша до Бугарске ће се стизати за око сат времена.

На источном краку од Ниша до Димитровграда завршено је скоро свих 85 мостова и изграђен паралелни пут.

Тунел Банцарево је један од пет тунела на том делу Коридора 10.

Вучић је крајем 2015. присуствовао отварању деонице источног крака Коридора 10 Црвена Река – Чифлик – Станичење, у дужини од 23 километра.

У саобраћај је тада пуштена деоница Црвена Река – Чифлик, код Беле Паланке, у дужини од 13 километара у пуном профилу ауто-пута односно свих шест трака, као и 10,6 километара од укупно 12,2 километра на деоници Чифлик–Станичење, код Пирота у полупрофилу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије