Премијер са представницима ИТ компанија

Премијер Александар Вучић разговарао је са представницима иновативних и стартап компанија у Научно-технолошком парку на Звездари, којима је поручио да ће влада додатно помоћи ИТ сектор.

У разговору су учествовали представници Novelic Microsystems, Strawberry Energy, Lean Pay, Honorarci.rs, Crater Group, DOTAS, Ant Energy Consalting, AGGIOS Europe, FESTO, MDPI, Tehna аутоматизација и INFOhome.

Вучић им је, после представљања резултата 100 дана рада владе, рекао да ће представници стартап предузећа присуствовати седници владе на којој ће бити разматран акциони план за подршку ИТ сектору, иновацијама и предузетништву.

Премијер је питао представнике фирми шта влада може да учини за њих, осим да обезбеди додатни простор, опрему, бизнис инкубаторе, те колико би новца влада требало додатно да издвоји.

Они су премијера упознали са проблемима са којима се суочавају, да им је потребна већа подршка државе, као и да у комуникацији са администрацијом често имају проблеме.

Премијер и представници ИТ компанија одиграли су потом партију билијара.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, која је на челу тима владе за ИТ сектор, рекла је да је већ завршена израда акционог плана, да ће он бити усвојен до краја године и да само треба порадити на усаглашавању са Министарствима трговине и омладине и спорта.

Помоћ ће, рекла је, бити усмерена на формално и неформално образовање за ИТ сектор.

Ана Брнабић је напоменула да Србија не заостаје много за развијеним земљама у тој области и најавила да ће водеће земље, попут САД и Кине, Србија стићи већ за две године.

"Управо сам се вратила из Кине са трећег Светског самита интернета и чула невероватно занимиљиве ствари. Видела сам, што је занимљиво, да ЕУ такође заостаје значајно за светом, а кад кажем свет онда су то уствари Калифорнија и Кина", рекла је Брнабић Танјугу у Научно-технолошком парку "Београд" на Звездари.

Навела је да 99 одсто свих стартапова и свих иновација долази из Калифорније и Кине, као и да ЕУ тек треба да уради оно што се Србија сада спрема да уради.

Брнабић је рекла да ће томе разговарати са колегама из ЕУ како би се размотриле могућности да заједно радимо неке ствари зато што су тржишта Србије и ЕУ јако мало за тржишта попут Кине и САД.

"Постоји значајан простор за ту сарадњу. Не чини ми се да пуно каснимо, мало каскамо, али можемо и надам се да ћемо то стићи већ у наредне две године", рекла је Брнабић.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво