"Фолксваген" укида 30.000 радних места

Како би смањио трошкове и покушао да се опорави од скандала с лажирањем података о емисији гасова и уложи више у електрична возила и друге услуге, произвођач аутомобила "Фолксваген" је најавио да ће укинути 30.000 радних места.

Званичници компаније су на конференцији за новинаре у седишту у Волфсбургу рекли да ће 23.000 радних места у Немачкој бити затворено и да ће се тиме од 2020. године штедети око 3,7 милијарди евра годишње.

"Фолксваген" је пристао да плати 15 милијарди долара одштете у споразумном решењу спора с америчким властима и власницима око 500.000 возила у која је уграђен софтвер који приказује мање загађење издувним гасовима од стварног. У целом свету има 11 милиона таквих возила.

Компанија је саопштила да намерава да смањи трошкове и преусмери инвестиције ка аутомобилима на батерије и услуге као што је изнајмљивање аутомобила.

"Фолксваген група" има више од 600.000 запослених, али ће укидање радних места углавном погодити раднике у Немачкој, којих има 120.000. Радна места биће укинута и у Бразилу и Аргентини.

Компанија је саопштила да је са синдикатима постигла договор да ће се убудуће улагати у Немачкој, а смањење броја запослених ће бити постигнуто добровољним одласцима, ранијим одласком у пензију, затварањем упражњених радних места – без отпуштања.

Извршни директор "Фолксвагена" Матијас Милер изјавио је да је то "највећи реформски пакет" у историји тог бренда. Компанија поред "фолксвагена" производи и друге марке аутомобила, укључујући "порше", "ауди", "шкоду" и "ламборгини".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи