Куће под хипотеком мање вредне од дуга

Готово петина Американаца чија је кућа под хипотеком дугује банкама више новца него што вреди та кућа. Цене некретнина и даље падају. Око 4,5 милиона америчких грађана могло би да остане без својих домова.

Око 7,63 милиона кућа, или 18 посто некретнина у САД, у септембру је вредело мање од својих хипотека, показује извештај америчке банке "Фрст Американ".

Оцењује се да би број таквих кућа могао да се попне за још 2,1 милион, уколико се садашњи тренд настави и куће појефтине за додатних пет одсто.

Економиста компаније "Стандард енд Пурс", Дејвид Вис очекује да цене кућа у САД падну за бар још 10 одсто пре него што достигну најнижи ниво, крајем следеће године.

Око 68 посто одраслих Американаца поседује сопствене куће, а две трећине њих је под хипотеком.

Банка "Џеј Пи Морган Чејс", један од највећих зајмодаваца на основу хипотека, понудила је ове недеље измену хипотекарних уговора у вредности од 70 милијарди долара како би пружила шансу за око 400.000 власника да не остану без својих кућа.

Цене кућа у САД су у августу пале рекордних 16,6 посто, у односу на исти период прошле године, док је број захтева за исељења порастао чак за 71 посто у трећем кварталу ове године, на 765.558.

Криза због олако додељиваних кредита

Криза на америчком стамбеном тржишту је избила у августу прошле године када се испоставило да постоји огроман број корисника такозваних другоразредних хипотекарних зајмова који нису у стању да даље уредно исплаћују властите дужничке обавезе.

Према раније објављеним подацима, око 4,5 милиона америчких грађана могло би да остане без својих домова, јер су престали да плаћају доспела потраживања на хипотекарне кредите.

Реч је о хипотекарним зајмовима које су америчке банке, у првој половини ове деценије олако додељивале, чак и кредитно потпуно неспособним, лицима без посла или било каквих алтернативних редовних прихода, наводе аналитичари за агенцију Блумберг.

Економисти сматрају да је хипотекарна криза у САД прозроковала прво велику неликвидност америчких банака, а потом и тешку глобалну финансијску кризу.

Многе финанисијске организације широм света пословале су, наиме, са америчким хартијама од вредности, пореклом са пропалог хипотекарног тржишта, што је цео међународни финансијски систем крајем лета и почетком ове јесени довело на ивицу слома.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво