Пруга Београд-Будимпешта, три фазе изградње, два колосека

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је комерцијални уговор за изградњу прве деонице брзе пруге Београд-Будимпешта и Меморандум о финансирању читавог пројекта на територији Србије. Тај уговор је вредан 319 милиона долара и односи се на прву фазу пројекта од Београда до Старе Пазове, а радиће га кинеска фирма.

Потписивањем комерцијалног уговора омогућава се да почне градња пруге за брзине до 200 километара на сат. Кина је заинтресована за овај правац због транспорта робе из Пирејске луке ка центалној Европи. До сада се преговарало, а сада се тачно зна када почиње градња.

Минситарка инфраструктуре и саобраћаја Зорана Михаловић очекује да градња почне у другој половини 2017. године.

Градња пруге Будимпешта Београд имаће три фазе. Прва је од Боеограда до Старе Пазоове у дузини од 30 километара и њу ће радити Кинези. Друга фаза је пруга Стара Пазова Нови - Сад коју ће из кредита изградити руска компанија РЗД, а за трећу фазу од 107 километара од Новог Сада до Суботице још се преговара са Кинезима.

"Сада имамо једнколосечну пругу, идеја је да се изгради један допунски нови други колосек на који ће се пребацити саобраћај са садашњег старог једноколосечног, па онда да се реконструише стари и направи двоколосечна пруга за брзине до 200 километара на час", каже Милутин Игњатовић из ЦИП-а.

У инфраструктури железница кажу да ће овај пружни правац омогућити повезивање наше и стране привреде.

"Овом пругом Србија добија много, примера ради путовање које сада траје и до осам сати до Будимпеште скратиће се на свега три сата. Када почне да се гради пруга ће бити готова за 36 месеци", рекао је Душан Гарибовић, директор Железнице - инфраструктура.

Овом пругом ће и теретни возови моћи да иду великим брзинама и неће се више укрштати у појединим мањим станицама, већ ће због двојног колосека бити директно проходни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара