Михајловић: Нема продужења рока за попис нелегалних објеката

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је радове на мосту преко Дрине код Љубовије, на коме је срушен део конструкције због последњих поплава и пропуштања воде из Хидроелектране Бајина Башта.

Михајловићева је након обиласка оштећења рекла да је штета огромна и да су прве процене да је негде између 300.000 и 400.000 евра .

"Ту штету ће морати неко да покрије. Одговорност има име, али важно је да нема људских жртава", нагласила је Михајловићева.

Она је најавила да ће бити оформљена радна група, односно комисија Владе Србије која ће испитати које су мере предузете у случају нарастајућег водостаја на Дрини који су изазвали ово оштећење на мосту, јер ово није први пут да се тако нешто дешава.

"Електропривреда Србије је морала да води рачуна да до овога не дође", рекла је министарка, појаснивши да је вода из ХЕ Бајина Башта према првобитним најавама требала да буде пуштена 10. новембра, али је пуштена три дана раније, 7. новембра.

Михајловићева се запитала шта би било да су у том моменту, када је вода пуштана, радници били на скелама.

Она је нагласила да је слична ситуација била и у фебруару ове године, али да ни тада срећом није било људских жртава.

Према њнеим речима, овакве ствари не смеју више да се понављају и мора да се зна шта је чија обавеза.

Главни инжењер на пројекту Бранко Миљковић казао је да мост неће моћи да се заврши без помоћи ресорног министарства, нагласивши да је велика срећа што приликом последњег очтећења, које је нанело и велику материјалну штету, нико није страдао. 

Михајловићева је истакла да је ово важан инфраструктурни пројекат који плаћају грађани из буџета, додавши да ће његов завршетак сигурно каснити.

Министарка је потсетила да је овај пројекат моста Љубовија-Братунац пример ефикасне реализације, јер су за само две године од потписивања Протокола о изградњи моста, започети радови.

Она је навела да ће изградња моста скратити пут робе за најмање 80 километара и направити најкраћу везу са Коридором 11 и Луком Бар.

Према њеним речима, заједнички гранични прелаз у Братунцу скратиће време задржавања возила.

Радови на изградњи моста почели су 20. октобра 2015, а укупна вредност те инвестиције процењена је на 13 милиона евра и укључује изградњу моста, приступних саобраћајница и заједничког граничног прелаза.

Планирани рок за завршетак целог пројекта је септембар 2017.

Инвеститор за мост и приступну саобраћајницу на територији Србије је Влада Србије, а БиХ и РС су за саобраћајнице и заједнички гранични прелаз на територији БиХ.

Извођачи радова је конзорцијум на челу са "МБА - Ратко Митровић Нискоградња", а у конзорцијуму су и предузећа "МБА Миљковић", "Крушевацпут", "Алпе саобраћај" и "Еурогарди гроуп".

Пројектант и надзор над радовима врши Саобраћајни институт ЦИП.

"Нема продужетка рока пописа нелегалних објеката"

Неће бити продужавања рока за попис нелегално изграђених објеката, изјавила је Михајловићева.

Она је приликом обиласка радова на мосту на Дрини код Љубовије, који је претрпео оштећења у последњим поплавама, казала да локалне самоуправе лагано достављају извештаје о тим објектима.

"Ми ћемо све те извештаје сумирати и највероватније за десетак дана направити велику конференцију, где ћемо рећи како да изађемо из неких проблема које видимо у локалним самоуправама на терену", рекла је Михајловићева.

Према њеним речима, Закон о озакоњењу нема рока и озакоњење ће се спроводи онако како локалне самоуправе решавају своје проблеме.

Михајловићева је нагласила да тај закон спроводе локалне самоуправе, најавивши да ће се покушати да се пронађу договори како да се тај процес убрза.

"Поред људи који им недостају за спровођење закона, примећена је и недовољна заинтересованост локалних самоуправа да се тај процес спроведе", додала је она, потсетивши да је Влада Србије донела овај закон да помогне власницима да коначно имају папир да су власници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво