Раст цене злата и швајцарског франка након Трампове победе

На европским тржиштима цене акција су у паду, пошто је Доналд Трамп изабран за председника САД, али је губитак смањен након релативно "меког" Трамповог победничког говора. Истовремено расту цена злата и швајцарски франак који се сматрају сигурном имовином. И акције на Московској берзи бележе раст.

Немачки индекс Дакс је у паду за два одсто, пошто је на отварању пословања пао за 2,9 одсто, док је британски ФТСЕ 100 у паду за један проценат.

Директорка компаније Forex.com Кетлин Брукс каже да је Трамп "дефинитивно звучао више председнички него и у једној фази током изборне кампање" у победничком говору у коме је похвалио Хилари Клинтон.

Такав говор, истакла је Бруксова, помогао је да се ублаже страхови на тржиштима и смањи губитак.

Економисти кажу да ће се тржишта ипак наредних дана суочавати с "хаосом и метежом" због неизвесности око Трамповог економског програма.

У Европи посебно забрињавају неизвесности око трговине, с обзиром на то да се Трамп изјашњавао против трговинских споразума САД–ЕУ.

Водећи економиста куће ИНГ Џермани Карстен Брзески сматра да би после Трампове победе потреси на глобалним тржиштима могли да буду већи него када је Британија гласала за излазак из ЕУ, јер САД имају већу улогу у светској економији од Британије.

Док акције на берзама широм света падају након победе Трампа, на снази добијају инвестиције које се традиционално сматрају "сигурном луком у немирним временима".

Тако је злато поскупело за 1,8 одсто, на 1.297 долара за фину унцу, док је швајцарски франак ојачао према долару и вредност америчке валуте је пала за 0,7 одсто, на 0,9725 франака.

На берзама је тражен и јен и долар је пао према јапанској валути за 1,9 одсто, на 103,17 јена.

Евро је данас ојачао за 0,6 одсто, на 1,1092 долара.

Aкциjе на Mосковскоj берзи су порасле на вест о победи Доналда Tрампа.

Руски индекс РTС, деноминован у доларима, скочио jе око 9.00 сати по Гриничу за 1,2 одсто, док jе индекс Mицеx, деноминован у рубљама, оjачао за 1,0 одсто, преноси агенциjа Франс прес.

Руски министар економиjе Aлексеj Уљукаjев jе, међутим, упозорио да би, краткорочно гледано, могло доћи до колебања у курсу рубље, али да ће, дугорочно гледано, рубља оjачати, известила jе руска новинска агенциjа Интерфакс.

Очекује се да цене акција буду у паду на отварању америчког тржишта, али далеко мањем него што се предвиђало у првом тренутку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара