Свечано отворен ауто-пут Љиг–Прељина

У присуству премијера Александра Вучића, отворена је новоизграђена деоница ауто-пута Љиг–Прељина. Премијер је на отварању поручио да не крије радост, јер је тај ауто-пут доказ да Србија може боље, да може да се мења, да више не стоји у месту, да није земља без путева и земља без снова.

"Хвала вам свима што сте дошли, а посебно народу и грађанима Србије, којима није било тешко да дођу у таковски крај да се радују успеху и напретку Србије", рекао је Вучић обраћајући се на свечаности на петљи "Таково" пред око 10.000 окупљених.

Вучић је рекао да не крије колико му то значи, јер "повезујемо Србију километар по километар, уједињујемо Србију".

"Пружићемо сваком месту у Србији разлог за наду", рекао је Вучић.

"Данас уједињујемо земљу", рекао је премијер и подсетио да је од Љига до Прељине изграђено 40,4 километра пута кроз тежак терен, да је изграђено 66 мостова и четири најлепша тунела у Србији, урађено коришћење река, постављено 7,5 километара ограде за буку...

"Имам осећај као да се налазимо у Аустрији, Италији или Немачкој", оценио је Вучић.

Додао је да не крије колико му све то данас значи, да је сваки пут нови почетак и да су путеви "наша заједничка мера".

"Повезујемо Србију километар по километар, уједињујемо земљу и нема већег и узвишенијег задатка од тога", рекао је премијер.

Напоменуо је да се у претходном периоду, од Титовог времена, ништа није градило, да је све стајало.

"Тих 40 година се никуда нисмо кретали, ишли смо уназад, стајали смо у месту, били смо земља без имена и без снова, све је стајало."

"Не можеш да верујеш земљи која не гради путеве, из ње се одлази, а ретко ко се усуди да дође. Изградњом путева се спречава одлазак и доводе се људи", поручио је Вучић.

Како је рекао, сваки наш пут је и нови циљ и приближавање циљу, степеник ка нормалнијем и бољем животу, граница коју успеш да пређеш а да останеш свој на своме.

Према његовим речима, ова земља може да стигне врло далеко, иза граница и најлуђих снова, да другима постане узор.

"Зато градимо путеве, зато су нам потребни кораци од седам миља. Само један пут је до тог циља, састављен од мноштва изграђених путева, километара асфалта, наше способности да то изградимо. И зато сам срећан јер знам шта то значи и колико смо близу наставка путовања које нас чека", поручио је премијер.

"Исплови из сигурне луке, откривај, сањај, истражуј", цитирао је Вучић Марка Твена и додао "да нема веће слободе од путовања".

Важно је колико ћеш на том путу научити, каже премијер, додајући да је то највећи циљ "који можеш да постигнеш и да тражиш од државе".

"Пружамо и пут и избор", рекао је Вучић.

"Правимо и правићемо симболично велику Србију, толико велику са простором за све који желе да дођу. Свеједно је којим језиком говоре, важно да су нам пријатељи и да је то пријатељство нераскидиво. А они који нам нису пријатељи нису нам ни непријатељи", рекао је Вучић.

Како је рекао, наставићемо да градимо тај пут, да копамо тунеле, "нећемо дозволити да нам окови прошлости онемогуће будућност".

"Када отварамо сваки километар наших путева, срећан сам, јер знам да смо ближи наставку великог путовања којим крећемо мешалицама, шлеперима и крановима, повезујући сваки даном све више људе и градова. Слободе нема без пута, јер он даје слободу кретања, избора и могућности", нагласио је Вучић.

Према његовим речима, нема разлога зашто Србија не би грађанима могла да пружи добар живот.

"Није Влада саградила ауто-пут, већ српске компаније са 'Азвиртом', радници својим жуљевитим рукама али њихов труд је плаћен, а враћамо и кредите, а не као пре. Ми данас хоћемо да платимо рачуне и претходних генерација а да не задужујемо нове", истакао је Вучић.

Само отворена, изграђена, повезана, запослена Србија са путевима може сутра да се одбрани од сваког непријатељства и зле намере, поручује Вучић, додајући да ће се наставити рад на инфраструктури.

"Путеви, самопоуздање које пружају, најбоља су заштита једне земље, најбољи начин да пронађе себе. Србија је данас нашла драгоцени део себе, наставиће да тражи са сваким новим путем и сваким новим километром", поручио је премијер.

"Хвала што показујете љубав, преданост, приврженост отаџбини и што радом можемо да победимо сваку мржњу, хвала на свакој врсти подршке. Живела Србија", закључио је Вучић.

Ауто-пут Љиг–Прељина није отворен уобичајеним пресецањем врпце, већ је група деце у народним ношњама "протрчала" и "однела" врпцу својим телима.

Вучић и остале званице присутне на свечаности отварања те деонице Коридора 11 аплаузом су поздравили тај чин, а затим се премијер сликао са малишанима.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић рекла је да је Влада Србије завршила тај пут и поручила грађевинским фирмама и путарима да су им створени услови да могу да раде.

"Очекујем да радите у року, у квалитету који је договорен, да поштујете своје раднике и плаћате њихове плате. Влада је платила све дугове. Ни ви путари, као грађани, не смете да дугујете својим радницима", поручила је министарка.

Михајловићева је истакла да ће Влада Србије наставити да завршава и отвара и друге путеве у Србији.

Нагласила је да је тај, данас отворени, пут на који се чекало 50 година, "пут за миран сан свих грађана Србије и пут за бољу будућност, као и боље и ефикасније пословање".

Захвалила је и радницима што су радили дан и ноћ и отворили пут, и како је додала, што су имали довољно савести и смелости, јер су видели колико премијер улаже енергије у сваки километер изграђеног и рехабилитованог пута.

Мустафајев: Најлепши пример сарадње две земље

Свечаности пуштања у рад деонице дуге четрдесет километара присуствао је и министар економије Азербејџана Сахин Мустафајев.

Мустафајев је истакао је да је то најлепши пример успешне и пријатељске сарадње две државе који ће допринети развоју економије Србије и транспортног потенцијала наше земље.

Мустафајев је, честитајући отварање деонице, истакао да та држава са Србијом негује веома добре односе, наводећи бројне примере сарадње.

Мустафајев је подсетио и на рад Међувладине комисије за економску сарадњу две земље, која је до сада имала четири заседања и чији су договори омогућили значајан допринос развоју привреде.

Подсетио је и да је та држава 2014. помогла Србији са 400.000 евра у решавању последица великих поплава које су те године погодиле нашу земљу, али и да је та држава помогла да се бројни објекти у Србији, попут Ташмајданског парка, реконструишу.

С друге стране, констатовао је министар, Србија је на пријатељство одговорила подизањем споменика истакнутим уметницима из Азербеџана.

Много је примера односа на високом нивоу између Србије и Азербејџана. И данашњи догађај то још једном доказује, закључио је Мустафајев.

Директор "Коридора Србије" Дмитар Ђуровић истакао је да су грађевинске фирме, које су учествовале у изградњи тог ауто-пута, урадиле свој посао на врхунском нивоу са циљем да пут буде најквалитетнији.

"Ово је поклон свим грађанима Србије, који ће обезбедити сигурну вожњу", рекао је Ђуровић, обраћајући се присутнима на петљи "Таково".

Рекао је да данас не бисмо имали тај пут без подршке премијера Александра Вучића, који се залагао за његову изградњу.

Претходно је том деоницом Ђуровић шлепером "превезао" премијера Србије кроз тунеле "Шарани" и "Савинац", како би показали да тунели висине 5,45 метара нису ниски, као што је објављено у појединим медијима.

По изласку из тунела "Шарани", наишли су на мост дужине 665 метара, за који је Ђуровић рекао да је најдужи од 66 мостова колико је укупно изграђено на тој деоници.

Како је додао, на 40 места је измештено корито реке, а урађено је и 25 километара паралелног пута.

Ђуровић је истакао и да је поред ауто-пута постављена ограда за заштиту од буке, висине 7,5 метара.

Од Љига до Прељине у протекле четири и по године изграђено је четири тунела, 78 мостова и надвожњака, две петље – једна у Такову, друга у Прељини, као и велики број заштитних ограда и три одморишта.

На веома захтевној деоници која пролази кроз чачански, таковски и љишки крај примењени су највиши домаћи и европски стандарди. Изграђене су и две раскрснице са кружним током у Дићима и Прељини, које ауто-пут повезују са Ибарском магистралом.

Деоница ауто-пута 17 километара је краћа од магистралног пута, али због услова који обезбеђују не само бржу него и удобнију и безбеднију вожњу, између Чачка и Љига путоваће се три пута брже у односу на вожњу Ибарском магистралом.

Главни извођач радова је азербејџанска компанија "Азвирт", а чак 101 домаћа компанија је радила као подизвођач.

Највећи изазов за грађевинаре била је изградња тунелских конструкција, као и санација непредвиђених клизишта.

На самој траси налази се велики број објеката: четири тунела укупне дужине два и по километра, 66 мостовских конструкција укупне дужине пет километара. Највећи мост је дуг 600 метара.

Предвиђени тунел "Голубац" (125 метара) је претворен у усек, док се тунел "Велики кик", дужине 200 метара, изводио методом отвореног ископа.

Најдужи тунел на деоници је тунел "Шарани" од 885 метара, затим "Брђани" од 450 метара и "Савинац" од 270 метара.

Изграђено је и 7,5 километара потпорних зидова и 20 километара регулација речних токова.

На деоници се налазе и три петље: привремена петља "Дићи" у месту Дићи поред Љига, која повезује Ибарску магистралу са новим ауто-путем.

Затим петља "Таково", која повезује Горњи Милановац са новим ауто-путем, и петља "Прељина", која повезује Ибарску магистралу са ауто-путем и преусмерава возила према Чачку или Београду.

Возачи ће деоницом Љиг–Прељина до краја године путовати без плаћања путарине.

Рок за отварање деонице Љиг–Прељина био је 25. август, али је продужен до 31. октобра, како би се исправила бетонска подлога у два тунела, "Брђани" и "Шарани".

Осим те деонице Коридора 11, у току су радови на још две деонице, Обреновац–Уб и Лајковац–Љиг, где је главни извођач кинеска компанија "Шандонг хај спид груп", а деоница Уб–Лајковац, коју су радиле домаће фирме и финансирана из буџета, већ је завршена.

Кинези ће, такође, градити деоницу Обреновац–Сурчин.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије