Све спремно за отварање ауто-пута од Љига до Прељине

У понедељак се у Такову свечано отвара за саобраћај новоизграђена деоница ауто-пута Љиг - Прељина. Део будућег ауто-пута Београд - Јужни Јадран кроз Србију, дуг је 40,3 километра. Главни извођач радова је азербејџанска фирма "Азвирт". Радови се финансирају кредитом Азербејџана од 300 милиона евра, док је Србија из буџета издвојила осам милиона евра.

Годинама уназад се говори о ауто-путу који ће мештанима Моравичког округа највише значити. Брже ће се путовати, а модерна саобраћајница ће многима заменити веома прометну, оптерећену Ибарску магистралу.

Од Љига до Прељине у протекле четири и по године изграђено је четири тунела, 78 мостова и надвожњака, две петље - једна у Такову, друга у Прељини, као и велики број заштитних ограда и три одморишта.

На веома захтевној деоници која пролази кроз чачански, таковски и љишки крај примењени су највиши домаћи и европски стандарди. Изграђене су и две раскрснице са кружним током у Дићима и Прељини које ауто-пут повезују са Ибарском магистралом.

Велики грађевински подухват завршен је и од сутра ће новом деоницом ауто-пута Е763 кренути прва возила.

Деоница ауто-пута 17 километара је краћа од магистралног пута, али због услова који обезбеђују не само бржу него удобнију и безбеднију вожњу, између Чачка и Љига путоваће се три пута брже у односу на вожњу Ибарском магистралом.

На Ибарској магистрали пут пролази кроз бројна насеља, а због преоптерећености путничког и теретног саобраћаја, неприлагођене брзине и неопрезности возача често се догађају саобраћајне несреће.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво