Владa позвала "Гаспром" на преговоре

Министар економије Млађан Динкић изјавио је да је Влада Србије упутила и званично писмо "Гаспрому" у коме ту руску компанију позива на преговоре о завршетку енергетског аранжмана са Србијом.

Динкић је изразио очекивање да би уговор о енергетском аранжману са Русијом требало да буде закључен између 15. и 20. децембра ове године, уколико руска страна прихвати тај позив.

"Очекујемо да уговори буду потписани између 15. и 22. децембра", рекао је Динкић новинарима у Хајату где се обележава десета годишњица Прве летње школе екононмске политике Г17 чији је лидер.

Динкић, који суководи Радном групом за преговоре са Русијом, нагласио је да је Србија у потпуности припремила платформу и стратегију коју ће заступати у преговима.

Позивно писмо су потписали премијер Мирко Цветковић и министар Динкић.

Енергетски споразум Русије и Србије потписан је 25. јануара у Москви, а предвиђа изградњу магистралног гасовода кроз Србију, подземног складишта гаса у Банатском Двору и модернизацију Нафтне индустрије Србије.

Гаспром најавио снижење цена гаса за европске потрошаче

Руски Гаспром ће смањити цене гаса за Европу, најавио је заменик генералног директора Гаспром експорта Сергеј Чалпанов.

У првом кварталу 2009. године Гаспром ће продавати гас по цени од 350 до 400 долара за 1.000 кубних метара, док тренутно за европске потрошаче он кошта од 460 до 520 долара,  преноси Интерфакс.

Према речима Чалпанова, снижавање цена гаса повезано се са падом цене нафте на светском тржишту.

Председник управе Гаспрома Алексеј Милер раније је саопштио да ће се, ако нафта буде коштала 250 долара за барел, цена гаса за Европу  попети на 1.000 долара за 1.000 кубних метара.

Током последње седмице нафта је на светским тржиштима коштала 60 до 70 долара.

Чалпанов је још оценио да ће од продаје гаса Европи Гаспром зарадити око 75 милијарди долара, а од укупног извоза 100 милијарди долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво