Уговори из Риге вредни 734 милиона евра

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да Србија на Самиту шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе у Риги потписује комерцијалне и уговоре о финансирању више пројеката у износу од 734 милиона евра.

"То је највећи износ који ми потписујемо у инфраструктурним пројектима", рекла је Зорана Михајловићева новинарима у Риги.

Додала је да је обезбеђено финансирање деонице Сурчин-Обреновац, као и да тај пројекат почиње да се ради у марту наредне године.

Према њеним речима, Србија је потписала и комерцијалне уговоре за прву деоницу модернизације пруге Београд-Будимпешта, односно деоницу Београд-Стара Пазова и комерцијални уговор за Oбилазницу око Београда.

"То је пројекат који Србија чека сигурно 30 година и очекујем средином наредне године да почнемо са радовима", навела је Михајловићева.

Истакла је да су уговори о финансирању резултат, не само добрих и пријатељских односа Србије са Кином, него пре свега премијера Александра Вучића са кинеском државом, односно са тамошњим председником и премијером.

"Сетите се колико је било узајамних посета између две државе", подсетила је министарка.

Нагласила је да се са премијером Кине у Риги разговарало и о РТБ Бору, а пре свега је изражена брига премијера Кине за безбедност председника српске владе.

Потписани уговори за ауто-пут и обилазницу

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и председник Ексим банке Лиу Лианг потписали су у Риги уговор о финансирању изградње ауто-пута Сурчин-Обреновац вредан 208 милиона евра.

Михајловићева, заједно са директором ЈП "Путеви Србије", потписала је са кинеском компанијом "Power Construction Corporation of China" комерцијални уговор за наставак изградње Обилазнице око Београда вредан 207 милиона евра, саопштено је из Кабинета потпредседнице.

Овим уговором обухваћени су радови на деоници од Остружничког моста до Бубањ Потока. Уговор предвиђа и да домаће компаније учествују у радовима са 49 одсто.

У оквиру Петог самита шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе који се одржава у Риги, министарка је потписала и Меморандум са кинеском компанијом "Хуавеј" о сарадњи на развоју система управљања и телекомуникација у саобраћају и инфраструктури.

Закључивањем уговора са Ексим банком о финансирању изградње ауто-пута Сурчин-Обреновац, омогућава се да крену радови и на последњој деоници ауто-пута од Београда до Чачка.

У сарадњи са Кином биће настављена и изградња Обилазнице око Београда и то радовима на 19,5 километара дугој деоници од Остружничког моста до Бубањ Потока.

У оквиру овог пројекта биће изграђена четири тунела укупне дужине 2,7 километара, као и 22 моста, дужине 5,3 километра.

Меморандум између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и компаније "Хуавеј" предвиђа свеобухватну сарадњу у сектору саобраћаја кроз помоћ у избору најповољнијих телекомуникационих решења за железнице, ауто-путеве, аеродроме и луке, трансфер знања о новим технологијама, као и обуке за српске стручњаке из области саобраћаја.

Комерцијални уговори и меморандум потписани су у присуству целе српске делегације на Самиту у Риги, на чијем је челу премијер Александар Вучић.

Михајловићева ће касније потписати и комерцијални уговор за изградњу прве деонице брзе пруге Београд-Будимпешта, као и Меморандум о финансирању пројекта мађарско-српске железнице на територији Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи