Повећана референтна каматна стопа

Монетарни одбор Народне банке Србије одлучио да повећа референтну каматну стопу за два процентна поена, тако да ће од 3. новембра она износити 17,75 одсто.

"Разлоге за повећање рестриктивности монетарне политике образложиће гувернер НБС Радован Јелашић на конференцији за новинаре, која ће се одржати 3. новембра", саопштила је НБС.

Монетарни одбор је усвојио и измене Одлуке о обавезној резерви банака код НБС.

Тиме је банкама дата могућност да, изузетно, у обрачунском периоду од 18. октобра до 17. новембра, основицу за обрачун девизне обавезне резерве по основу девизне штедње, уместо књиговодственог стања девизне штедње на дан 15. октобра, представља наведено стање на дан 30. октобра, а у зависности од тога шта је за банку повољније.

Монетарни одбор 29. маја повећао је референтну каматну стопу за пола процентног поена, на 15,75 одсто.

Пре тога базна каматна стопа повећана је 24. априла за 0,75 процентних поена - на 15,25 одсто.

Монетарни одбор је у фебруару два пута повећавао референтну камату са 10 одсто на 10,75, па затим на 11,5 одсто, а половином марта референтна каматна стопа повећана је са 11,5 на 14,5 процената.

Референтна каматна стопа има улогу сигнализирајуће каматне стопе, као и улогу полазне каматне стопе, пошто се висина основних каматних стопа на новчаном тржишту, утврђује према висини те каматне стопе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи