Цена нафте и даље пада

На светским берзама сирова нафта појевтинила је више од два долара и тако пала испод 64 долара за барел. Земље произвођачи и извозници нафте почеле да примењују споразум из Беча.

Цена америчке нафте, на Њујоршкој робној берзи пала је за 2,46 долара, при чему је од почетка месеца акумулиран пад од чак 35 одсто, док је европска "брент" нафта истовремено на берзи у Лондону појефтинила за 2,55 долара.

Тако је сада цена америчке нафте 63,50 долара за барел, а европског "брента" 61.16 долара.

Пад цене нафте изазвали су најновији поражавајући подаци о америчкој привреди, који указују на то да је код највећег светског потрошача тог енергента дошло до пада тражње.

На појевтињење нафте утицало је и јачање америчке валуте, што смањује привлачност сировина са ценом израженом у доларима.

Нафта је за само три месеца изгубила вредност која је претходно "расла" током целе године.

У односу на рекорд од 147,27 долара за барел, цена тог енергента се до данас више него преполовила.

Тржиште је фокусирано на доказе да глобална економска криза изазива пад тражње енергената, али углавном игнорише показатеље о слабијем снабдевању.

После прошлонедељне одлуке Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) да смањи дневну производњу за 1,5 милиона барела, појавиле су се индикације да се споразум спроводи.

Кувајт, Нигеријаје и Уједињени Арапски Емирати обавестили су своје купце да у новембру смањују испоруке за пет одсто.

Ипак, највећи извозник у склопу ОПЕК-а Саудијска Арабија још није издала такво саопштење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи