Круљ: За повећање плата пресудни економски параметри

Саветник у Влади Србије и професор на белгијском универзитету у Лувену Владимир Круљ рекао је за РТС да је повећање плата које је договорено са ММФ-ом оптимално.

Владимир Круљ је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да је за повећање примања било потребно да се испуни неколико врло битних елемената који су битни за раст и за стање Буџета.

"Мислим да је пресудно било то што економски параметри иду набоље, узлазним трендом", поручио је Круљ.

Истакао је да је јавни дуг мањи него што је то дефинисано и да је ритам по којем се скупљи кредити мењају јефтинијим доста добар.

Владимир Круљ поручује да Србија мора да настави да указује на то шта је приоритет када је реч о економији.

Говорећи о јавним предузећима, Круљ је навео да би управљање требало да одговара корпоративном систему.

Додаје да ће и следеће године сигурно бити повећања плата, упркос конзервативизму ММФ-а.

Круљ наводи да је конзервативизам ММФ-а додатно појачан на лето ове године, када се дошло до резултата да је помоћ земљама у кризи била већа него што је предвиђено. Због тога, каже Круљ, овакво попуштање показује да је Србија далеко испред циљева које је поставила.

"У свим пролазним временима смо испред", истиче Круљ.

Због бољих прихода у буџет и контролисаних расхода и уштеда, Влада се са Мисијом ММФ-а договорила да се повећају плате запосленима у просвети, здравству, полицији, војсци – од пет до седам одсто.

Повећање примања, додуше ниже, до 1,7 одсто, од јануара чека и пензионере, али ће они у наредних месец дана добити једнократну помоћ од између пет и шест хиљада динара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се